2012. szeptember 12. 14:23

Az Európai Bizottság álljon ki határozottan a női kvótáért

Az Európai Unió helyzetéről mondott hagyományos évértékelő beszédet José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén. A beszédet követő vitában dr. Gurmai Zita EP-képviselő a nők arányos képviseletét biztosító nemi kvóták melletti határozott kiállásra kérte a biztosi testület elnökét.

Beszédében az Európai Bizottság elnöke az európai szociális modell megerősítését és a kiszolgáltatott társadalmi csoportok védelmét az EU előtt álló legfontosabb kihívások egyikének nevezte. Ennek megoldásához az EP szocialista-demokrata frakciója támogatásáról biztosította Barrosót.

Az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetét vezető Gurmai Zita a nők arányos képviseletének javítását célzó nemi kvóták fontosságára hívta fel a Bizottság elnökének figyelmét. A Bizottság asztalán heverő javaslat 2020-ra 40 százalékra növelné a nők részvételi arányát a vállalati vezetőtestületekben. Az Európai Parlament már több alkalommal támogatásáról biztosította az elképzelést, azonban több tagállam kormánya blokkolni próbálja a javaslatot.

„A nemek arányos képviseletének biztosítása nemcsak a demokrácia és az igazságos társadalom helyzetét mozdítja elő, de bizonyítottan a gazdaságra is kedvezően hat. Éppen ezért arra kérem Önt, hogy határozottan álljon ki a javaslat mellett, amely világosan jelzi, hogy az Európai Unió a nemek közötti esélyegyenlőség, a szolidaritás és az igazságosság ügyét kiemelt kérdésként kezeli” – mondta Gurmai Zita.