Az Európai Bizottság magyarázatot vár az "Út a szakmaválasztáshoz" program kapcsán

Az Európai Bizottság felkérte a magyar hatóságokat, hogy adjanak magyarázatot az "Út a szakmaválasztáshoz" elnevezésű program kapcsán felmerült visszásságokra - ezt Marianne Thyssen, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa válaszolta Ujhelyi István legutóbbi írásbeli kérdésére. Az MSZP európai parlamenti képviselője azután kereste meg a Bizottságot, hogy a magyar sajtóban megjelent: a hatmilliárd forintos uniós forrásból megvalósuló program hátrányos helyzetű tanulói késve, vagy egyáltalán nem kapják meg a tanulmányi eredményük alapján járó ösztöndíjukat. A beszámolók szerint az iskolai mentorok, vagyis tanárok is hasonlóképp nem minden esetben jutnak hozzá a nekik járó támogatáshoz. Ujhelyi arra várt választ az Európai Bizottságtól, hogy vizsgálják-e az uniós forrásból megvalósuló program eredményességét és a kifizetések pontosságát.

Marianne Thyssen uniós biztos közölte, hogy bár az említett pályázatok lebonyolítása a magyar hatóságok dolga, a brüsszeli testület aktívan figyelemmel kíséri az operatív programok végrehajtását a hatékony és eredményes pénzgazdálkodás, illetve a céloknak és jogszabályoknak való megfelelés érdekében. Thyssen leszögezte, hogy az Európai Bizottság mintavétellel auditálja a program keretében felmerült kiadásokat, a felmerült visszásságok kapcsán pedig magyarázatot várnak a magyar hatóságoktól.

Ujhelyi István, az MSZP európai politikusa ezzel kapcsolatban leszögezte: a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatását segítő programok esetében kiemelt figyelemre és hatékonyságra van szükség, ezért elvárja a magyar állam képviselőitől, hogy mielőbb tegyenek rendet az uniós programok tisztes végrehajtása és átláthatósága kapcsán.