mszp.hu | Belföld
2020. július 29. 14:42

Az Európai Bizottsághoz fordul az MSZP a Mátrai Erőmű kapcsán ellopott több tízmilliárd forint ügyében

Az Európai Bizottsághoz fordul az MSZP a Mátrai Erőmű kapcsán ellopott több tízmilliárd forint ügyében
Kiderült, a kormány nem csak tripla pénzért vásárolta vissza Mészáros Lőrinctől a Mátrai Erőművet, hanem még több tízmilliárd forintot vesz el az ügy kapcsán adófizetőktől.

Ezt vissza kell szerezni, ezért az MSZP haladéktalanul az Európai Bizottsághoz fordul, jelentette be szerdán, online sajtótájékoztatón dr. Szakács László, az MSZP elnökhelyettese.

Szakács László hangsúlyozta, bár a kormány azt állítja, hogy 17.5 milliárd forintért vásárolták meg Mészárostól a Mátrai Erőművet, a kiperelt papírok alapján ez valójában 75 milliárd forintos ráfordítás. „Nem tudjuk, miért nem kapunk arra egyenes választ, hogy melyik ok vezetett oda, hogy Mészáros Lőrinc veszteséges cégét az adófizetők megvásárolják és arra, hogy mennyibe kerül az adófizetőknek ez a jogügylet!

A veszteséges céget megveszik, az adófizetőké marad a költség, Mészárosé pedig a haszon” – magyarázta.

Elmondta, ebből a 75 milliárdból meg lehetne duplázni a GYES és a GYED legkisebb összegét, vagy éppen az összes háziorvosi praxist rendbe lehetne tenni. „A vételár felett még 5 milliárdot Mészárosnak ki kell fizetni mint tagi kölcsönt, valamint hitelkiváltásokat kell eszközölni mindegyik megvásárolt cégben 26-26 milliárd forintért. Ezekről a kormány nem beszél, és arról sem, hogy miért nem az emberekre költik a pénzeket”.

A szocialista politikus kijelentette, pártja nem hagyja annyiban a vérlázító visszaélést a közvagyonnal. „Az erőművet meg kell tartani és az embereknek munkát kell biztosítani, viszont a pénzt, amit titokban ráfordítanak erre és nem vallanak be, vissza kell szerezni! Ezért a Magyar Szocialista Párt az Európai Bizottsághoz fordul, hiszen felmerül annak a gyanúja, hogy itt egy veszteséges cégnek az állami finanszírozásáról van szó, amit a Versenyhivatal, illetve a versenyjogi szabályok tiltanak” – jelentette be.

Szakács László emlékeztetett, nagyon sok társaság van ma Magyarországon, legfőképpen a turisztikai szektorban, amelyek rosszul jártak a gazdasági válság következtében. Ezek nem számíthatnak az állam segítségére, ahogy sokan mások sem. „Éppen ezért mi úgy gondoljuk, hogy ezt az ügyet tisztába kell tenni, ezt a pénzt vissza kell szerezni, és azokra a célokra kell fordítani, amit az emberek jobban elvárnak tőlünk. Ilyen például a GYES és a GYET megemelése vagy a házorvosi praxisok rendbetétele”.

Elmondta, az eljárást el fogják indítani, a kormánytól pedig azt várják, hogy ne az adófizetőkkel vetessék meg a veszteséges vállalkozásokat, hanem oda kerüljenek az adófizetői forintok, ahol sokkal nagyobb szükség van rájuk.