2011. február 15. 13:21

Az európai elfogatóparancs nem szolgálhat politikai célokat

Az európai elfogatóparancs intézményét meg kell erősíteni, ezt a célt azonban nem szolgálja, ha az Európai Parlament konkrét eseteket tűz napirendre - fogalmazott Herczog Edit az EP hétfő esti vitájában. A képviselő amellett érvelt, hogy parlament ne foglalkozzon a titkosított dokumentumokat kiszivárogtató Wikileaks alapító Julian Assange kiadatásával.

Az EP hétfői ülésén vitát kívánt folytatni arról, hogy Julian Assange ellen bocsássanak-e ki európai elfogatóparancsot. Herczog szerint nemcsak súlyos szereptévesztés az EU választott testülete részéről, hogy konkrét jogesetekben kíván döntést hozni, de a politikai felhangoktól sem mentes ügy a jogintézmény alkalmazásának sem használ.

Az európai elfogatóparancs tekintélyét éppen hogy meg kell erősíteni - ezt mutatja az ír gázoló tíz éve húzódó ügye is - nem pedig átpolitizálással gyengíteni - hívta fel Herczog a képviselők figyelmét. A szocialista képviselő éppen ezért üdvözli, hogy végül győzött a józan ész, és nem szavazták meg az Assange-ügy napirendre vételét.