MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | parlament
2015. április 20. 15:50

Az európai értékekről - Országgyűlés

Megemlékezés a holokauszt emléknapról, politikai nyilatkozat az európai értékekről, Budapesti Vegyiművek, Pécsi Országos Színház Találkozó, Honvéd Egészségpénztár, paksi sportélet. Ülésezett a parlament.

Megemlékezés a holokauszt emléknapról

Hiller István, az Országgyűlés alelnöke a holokauszt április 16-ai emléknapja kapcsán elmondta: világosnak kell lennie, hogy a pusztítás sohasem a vasúti peronoknál, a brutalitással, az erőszakkal kezdődött, hanem mindig a szavakkal, a leírt mondatokkal.

Politikai nyilatkozat az európai értékekről

Bárándy Gergely a holokausztemléknap kapcsán kifogásolta azt, hogy van egy frakció, amely megtűr a soraiban egy "cudar fráter", aki a holokauszt áldozatainak emléket állító Duna parti cipőkbe köpött. Azt is szóvá tette, hogy az egyik párt képviselője kidobta az uniós zászlót a Parlament ablakán, és a kétharmados kormánypárt nem büntette meg és még csak vissza sem vitte az ülésterembe. Minden frakciónak el kell döntenie, hogy a közös európai értékeket követi-e - mondta, jelezve, hogy politikai nyilatkozatot terjesztettek be az európai értékekről.

Milyen alapon döntenek a Pécsi Országos Színház Találkozó ügyeiben?

Tóth Bertalan értékelése a Pécsi Országos Színház Találkozót "behálózta a politika", amikor a szemle szakmai tulajdonosai, a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság nem fogadta el a zsűribe Csáki Juditot. Ezt követően több előadás kilépett a POSZT-ból - mondta. Azt kérdezte, milyen alapon hoztak döntést, kinek az utasítására.

Tervezik-e a Bosnyák tér és a Keleti pályaudvar összekötését?

Tóth Csaba arról beszélt, hogy a kormányzati nyilatkozatok szerint nem várható a 4-es metró meghosszabbítása a Bosnyák tér felé. Azt kérdezte, hogy van-e lehetőség a tér és a Keleti pályaudvar villamossal való összekötésére, amivel Rákospalotát is el lehetne érni.

Az MSZP intézkedéseket sürget a Budapesti Vegyiművek ügyében

Burány Sándor haladéktalan kormányzati intézkedéseket szorgalmazott a volt Budapesti Vegyiművek (BVM) területén lévő több mint 1300 tonna veszélyes hulladék ügyében, mert az környezeti katasztrófa veszélyét hordozza magában. Biztonságos területre kell szállítani a veszélyes hulladékot, hogy aztán elkezdődhessen a kármentesítés - sürgette az ellenzéki képviselő.

A szegedi régészeti leletekről

Szabó Sándor arról beszélt, hogy a szegedi Dóm tér átépítése során pótolhatatlan régészeti leleteket romboltak le.

Milyen beruházások válnak még bizonytalanná Kelet-Magyarországon?

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP képviselője az M4-es autópálya-beruházás leállításával kapcsolatban azt a kérdést tette fel, hogy milyen beruházások válnak még bizonytalanná Kelet-Magyarországon.

Miért törölték a Honvéd Egészségpénztár átutalását?

Az azonnali kérdések sorát nyitó Harangozó Tamás arról beszélt, hogy a Honvéd Egészségpénztárnak nem volt lehetősége arra, hogy kimentse a pénzét a Buda-Cash csődje során, pedig amint értesültek az ügyről, azonnal intézkedtek. Hangsúlyozta, hogy a BRB Banknál vezetett számlájukról továbbutalták az ott tartott 1,8 milliárd forintjukat, de az átutalt pénz soha nem érkezett meg egy másik számlára. Kinek az utasítására és milyen jogszabály alapján törölték az elindított átutalást? - kérdezte a politikus.

Mi lesz a paksi sportélet támogatásával?

Heringes Anita arra hívta fel a figyelmet, hogy Paks város sportteljesítménye nem lehetne kimagasló az atomerőmű és az MVM támogatása nélkül, ugyanakkor ezek a vállalatok fél éve jelentősen csökkentették a biztosított forrásokat. Hol születnek a támogatási döntések? A pártközpontban? - tette fel a kérdést.

Folytatjuk! 

Kiket és miért támogatnak?