Az Európai Ifjú Szocialisták is a munkahelyteremtésre fókuszálnak

Munkahelyteremtés, a fiatalok európai lehetőségeinek bővítése, az európai minimálbér, a szélsőségek visszaszorítása, elsősorban ezekért az európai célokért kívánnak küzdeni Európa ifjú szocialistái.
Manuel Valls (b5), Franciaország miniszterelnöke, Laura Slimani (b6), a francia Ifjú Szocialisták elnöke, Pervenche Bérès (b4), Franciaország Ile-de-France régiójának EP-listavezetője és dr. Gúr Roland (b2) Nogent-sur-Marne-ban, a francia Ifjú Szocialisták EP választási rendezvényén.

Mintegy 700 ifjú szocialista részvételével tartotta meg az európai parlamenti választásokra fókuszáló összejövetelét a francia Ifjú Szocialisták Mozgalma május 3-án, szombaton, Párizs mellett Nogent-sur-Marne-ban. Az esemény vezérszónoka Manuel Valls, miniszterelnök volt. A találkozón a Franciaország minden térségéből érkező résztvevők mellett, német, olasz, spanyol, belga, holland és magyar résztvevők is voltak.

A Societas és az MSZP nevében dr. Gúr Roland európai parlamenti képviselőjelölt vett részt az eseményen. A fiatal politikus egy panelbeszélgetés keretében ismertette a magyar szocialisták legfőbb európai célkitűzéseit. Mint mondta, azért fognak küzdeni, hogy Európában mindenhol, így Magyarországon is bevezetésre kerüljön az európai minimálbér és minimálnyugdíj, hogy az ÁFA valamennyi alapvető élelmiszerre vonatkozóan egyszámjegyű legyen, hogy a 25 év alatti fiatalok teljes foglalkoztatottsága megvalósuljon, valamint, hogy egyenlő munkáért egyenlő bért és nyugdíjat kapjon  minden nő és férfi egyaránt.

Pervenche Bérès, Franciaország Ile-de-France régiójának szocialista EP-listavezetője szerint a május végi választás kulcsfontosságú, hiszen húsz év után először nyílik arra lehetőségünk, hogy újra egy szocialista vezethesse az Európai Bizottságot.

A közelgő választások kapcsán, Marine Le Penre célozva, aláhúzta, hogy nem lehet opció egy olyan szélsőjobboldal, melynek vezetője és egyben európai parlamenti képviselője egyetlen módosító indítvány sem nyújtott be az elmúlt öt év során, valamint aki szinte egy bizottsági ülésen sem vett részt és a parlamenti jelenléte is erősen foghíjas volt. A jobbközép ellenfeleket a munkahelyteremtés elszalasztott lehetőségei miatt ostorozta.

Laura Slimani, a francia Ifjú Szocialisták Mozgalmának elnöke az Európai Unió és a fiatalok közötti szakadék mélységére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, nem a fiatalok nem értik az Uniót, hanem az nem érti meg őket. A francia szélsőjobboldal elmúlt időszakban tapasztalt előretörésére reflektálva és hangsúlyozva a fiatalok május 25-i választásokon való részvételének fontosságát, kiemelte, hogy minden le nem adott szavazat a szélsőjobboldalt erősíti. És míg a szélsőjobboldal célja az, hogy megosszon minket, addig nekünk egyesülnünk kell vele szemben!
 
Az európai progresszív politikusok legfontosabb feladatai közés sorolta az európai minimálbér, és az energetikai átmenet kérdését, míg a fiatalokat érintően az Erasmus program bővítését és az Európai Ifjúsági Garanciaprogram forrásának háromszorosára emelését húzta alá.

Manuel Valls, francia miniszterelnök szerint Európa fiataljainak nehézségeit nem szabad félvállról venni. A jobboldali megszorításokon alapuló Európa politikájával szemben nekünk továbbra is a munkahelyteremtésre kell fókuszálnunk.

A 2014-es év az első világháború kitörésének századik, míg Franciaország felszabadításának és a nácizmus feletti győzelemnek a hetvenedik évfordulója. A korábbi megosztottságra, a politikai, gazdasági és szociális válságra válaszul EU alapító atyái a béke Európájának hangját teremtették meg. Nekünk szocialistáknak pedig meg kell védenünk a béke, a demokrácia és a fejlődés európai értékeit. Európa ugyanis ismét lehet emberközeli és szolidáris. Az európai választások egyik legfontosabb tétje, hogy ne hagyjuk Európát a populizmus és a szélsőségek irányába tolódni, hiszen az az európai jövőt, Európa működését veszélyeztetné.