mszp.hu | Külföld | Riga európai ifjú szocialisták YES
2015. június 05. 10:06

Az Európai Ifjú Szocialisták (YES) küzdelmet hirdetettek a szélsőségek és az európai polgárokkal szemben a befektetőket védő intézkedések ellen

Az Európai Ifjú Szocialisták (YES), 2015. május 31-én, a szervezet rigai választmányi ülésén megválasztották a tanulók helyzetével, a nők egyenjogúsával, a homofóbia elleni, valamint az szélsőséges ideológiák és pártokkal szembeni küzdelemmel foglalkozó munkacsoport és hálózatok vezetőit. Az extremizmus elleni küzdelem munkacsoportját két évig a Societas nemzetközi titkára, Gúr Roland vezeti. 

A YES munacsoportjai és hálózatai világosan megmutatják, hogy mely területek azok, melyeket a szervezet folyamatosan nyomon kíván követni, melyekbe folyamatos fellépést tart szükségesnek. A szélsőséges ideológiák elleni küzdelem jelentős probléma Magyarországon, de számos más európai országban is. A probléma és a megoldások azonban nem mindenhol azonosak, míg az ideológia szinte mindenhol a gazdasági válságot követő, megszorításokon alapuló hibás gazdaságpolitikáknak és a szélsőséges pártok demagóg politikájának köszönhetően erősödött meg.

Az Európai Ifjú Szocialisták e kérdéskör behatóbb tanulmányozásával és konkrét akciókkal is azt kívánják bemutatni, hogy van alternatíva a radikalizálódással szemben. Mi szocialisták és szociáldemokraták a gyűlölet- és félelemkeltés helyett, az emberek érdekét szolgáló, valós társadalmi problémákra kívánunk valós válaszokat adni. Hisszük, hogy az ellenségképek megrajzolása helyett az Európai Uniós források felhasználásával és a tagállamok közti jobb együttműködéssel valamennyiünk számára jobb élet teremthető.

Az Európai Ifjú Szocialisták a rigai ülésen egyúttal aggodalmukat fejezték ki az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának TTIP-ről szóló múlt heti szavazásával kapcsolatban is. A szervezet továbbra is határozottan kiáll a „befektetővédelmi mechanizmusok” ellen, mert hisszük, hogy a nagy vállalatok tartoznak elszámolással a demokratikus kormányok felé, nem pedig fordítva.

A TTIP-ben lévő szabályok komolyan aláássák az európai környezet-, szociális- és fogyasztó-, illetve munkavédelmet is.  A YES tagjai pedig nem fogadnak el semmi olyan megállapodást mely végső soron nem az európai polgárok érdekét szolgálja, vagy a már elért eredményeinket gyengíti.

A YES felhívta az összes európai szocialistát, ideértve az európai parlamenti képviselőket is, hogy egységesen és határozottan álljanak ki a TTIP valamint annak befektető védelmi mechanizmusai ellen és kérte az Európai Parlament Szocialisták & Demokraták (S&D) frakciójának képviselőit, hogy kezdeményezzenek, illetve támogassanak ISDS-t ellenző módosításokat a kereskedelmi bizottság TTIP-et érintő ajánlásaiban. Ha a tervezett rendelkezést végül mégsem módosítanák, a YES tagjai felszólították az S&D képviselőket, hogy szavazzanak a TTIP ellen az Európai Parlament június 10-i plenáris ülésén.