2011. szeptember 11. 15:10

Az Európai Ifjúsági Akadémia Tábora Balatonlellén

Az Európai Kisebbségekért és Demokráciáért Alapítvány szervezésében szeptember 9-11. között Balatonlellén került sor magyarországi, valamint a szomszédos országokban élő fiatal magyar politikusok, szakértők részvételével szerveződő Európai Ifjúsági Akadémia táborára.

A tábor elsődleges célja a szomszédos országokban élő magyar kisebbségi közösségek fiatal szakemberei közötti kapcsolatteremtés, információ- és tapasztalatcsere. Az egyes határon túli régiók magyarságának helyzetéről tartott előadások mellett ifjúsági érdekérvényesítés, politikai kampányszervezés, közvélemény-kutatás, kommunikáció, médiakapcsolatok témakörökben ismerhették meg egymás véleményét, cserélhették ki tapasztalataikat a résztvevők.

A szomszédos országokból, valamint Magyarországról érkező fiatal politikusoknak, szakértőknek több magyarországi politikussal együtt előadást tartott Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke, Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség főtitkára, Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Tabajdi Csaba, az Európai Parlament magyar szocialista képviselőcsoportjának vezetője, Török Zsolt, az MSZP szóvivője, Bara Zoltán, a HÍD külpolitikai tanácsadója, Sipos Zsivics Tünde, az Eszék-Baranya Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Bárdi Nándor, a Magyar Tudományos Akadémia Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézet történésze, Öllös László, a somorjai Fórum Intézet elnöke, Porcsalmi Bálint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség stratégiai tanácsadója, korábbi kampányfőnöke.

A tábort követően Mesterházy Attila elmondta, hogy a Magyar Szocialista Párt egy szoros párbeszéden alapuló, aktívabb nemzetpolitikát, a határon túli magyar szervezetekkel történő intenzívebb kapcsolattartást kezdeményez.

Ennek egyik eleme, hogy megkezdte működését az Európai Kisebbségekért és Demokráciáért Alapítvány, melynek szervezésében került sor az Európai Ifjúsági Akadémia táborára.

A párt elnöke felkérte az Alapítványt, hogy hozzon létre egy Nemzetpolitikai Szakértői Kerekasztalt, mely testületbe minden régió egy-egy szakértőjét kérik fel. Ez az egyeztető fórum lehetőséget teremt majd a régiók közötti közvetlen párbeszédre, a határon túli közösségekben felmerülő problémák megfogalmazására, valamint a Magyar Kormány nemzetpolitikai tevékenységének értékelésére. A pártelnök a Kerekasztal munkájától azt várja, hogy gyors és szakmailag megalapozott javaslatokkal segíti a párt nemzetpolitikájának alakítását.

Az Akadémia apropóján Mesterházy Attila pártelnök tárgyalásokat folytatott Gajdos Istvánnal, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökével, Juhász Sándorral, a horvátországi Magyar Egyesületek Szövetsége vezetőjével és Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével a további együttműködés lehetőségeiről.