mszp.hu | Belföld
2024. május 09. 13:02

Az Európai Magyarország 15 pontja: bemutatta programját az MSZP-DK-Párbeszéd koalíció

Az Európai Magyarország 15 pontja: bemutatta programját az MSZP-DK-Párbeszéd koalíció
Május 9-én, az Európa-napon mutatta be 15 pontból álló programját az MSZP-DK-Párbeszéd szövetség. Az Európai Magyarország 15 pontja nevet viselő program célja, hogy közelebb hozza az erősebb és egységesebb Európát. Az Újpesti Rendezvénytér megtelt szimpatizánsokkal, felszólalt Tüttő Kata, az MSZP-DK-Párbeszéd európai parlamenti képviselőjelöltje, Dobrev Klára EP-listavezető, Barabás Richárd a Párbeszéd - Zöldek társelnöke, valamint Déri Tibor, Újpest polgármestere is.

Tüttő Kata beszédében elmondta, Déri polgármesterrel az elmúlt négy és fél évben számos éjszakán á kellett dolgozniuk a Magyar Közlönyt olvasva, ugyanis onnan kellett értesülniük, mi a legújabb feladatuk, mennyi pénzt és milyen feladatokat von el a kormány. Így nem volt egyszerű az elmúlt időszak, az MSZP főpolgármester-helyettese megköszönte Déri Tibornak az együtt elvégzett munkát.

A szocialista európai parlamenti képviselőjelölt elmondta, mit hoz ő MSZP-s politikusként a hárompárti szövetségbe. Emlékeztetett, a szocialista kormány vitte be az Európai Unióba Magyarországot, most komoly feladat bent is tartani, ehhez azonban barátokra van szüksége hazánknak. Meg kell erősíteni az európai szociáldemokráciát, hiszen ez a „válságállóság” alapja. Erősebb unióra van szükség, ez nem több Brüsszelt, hanem erősebb önkormányzatokat jelent. Ahhoz, hogy a települések fejlődni tudjanak, haza kell hozni az uniós forrásokat, ebből épülnek és fejlődnek ma a városok Magyarország-szerte. A nők ügyével is foglalkozni kell, olyan önkormányzatokra, nemzeti kormányzatra és Európai Unióra van szükség, melyek látják és értik a nők mindennapi problémáit és tesznek ezek megszüntetésért. Ehhez a kormány támogatására is szükség van, olyan kormány kell, amely tud építeni a nők álmaira és érti a küzdelmeiket.

Az MSZP politikusa elmondta, jelenleg a 2019-ben elnyert ellenzéki önkormányzatokat, a demokrácia tartalékait építik. Ezeket pedig nem csak elvezették az elmúlt öt évben, hanem alternatív utat mutattak a helyi közösség, valamint az egész ország számára. Nem az a kérdés ugyanis, hogy ki mit mond, hanem az, hogy mit csinál. Budapest így alternatív utat mutatott a kormányzás tekintetében. Nem leépítéseket eszközölt és megszorításokat hozott, nem elnyomta az embereket, hanem meghallgatta őket. A Diákvárost támogatta a kínai finanszírozású Fudan Egyetem helyett, nemet mondott a több stadionra és igent a rövidebb várólistákra, nemet mondott a gazdaságvédelmi alapra és igent a szolidaritási alapra. Nem veszélyhelyzeti kormányzást vezettek be Budapesten, hanem klímavészhelyzetet hirdettek, és nem rendeletekkel kormányoztak, hanem a helyi lakosság bevonásával, „részvételiséggel”, lakógyűlésekkel. Tettek a klímasemlegességért, ingyenessé tették a tömegközlekedést a 14 év alattiak számára, felújították a Lánchidat és a hármas metrót. Megnyitották az alsó rakpartot, miközben a kormány gyakorlatilag lezárta a Balatont. Sok más mellett a főváros kitűzte az Európai Unió zászlaját a nemzeti lobogó mellé, hiszen nincs Magyarország vagy Európa, csak Magyarország és Európa.

Tüttő Kata a szabad városok megvédését tűzte ki célul, valamint újak felszabadítását, mint mondta, többségbe kell kerülnie azoknak, akik nem elfoglalni, hanem megvédeni és megerősíteni akarják Európai Uniót. Ha ez sikerül, akkor közelebb kerülünk hazánk kiszabadításához a NER fogságából, ezért kell június 9-én a baloldali, demokratikus pártok szövetségére szavazni, zárta beszédét a koalíció EP-képviselőjelöltje.

Az Európai Magyarország 15 pontja a következőkből áll:

 1. Európai béreket! A magyar munkavállalók sem érdemelnek kevesebbet, mint más európai társaik, ezért európai bérfelzárkózási programot indítunk.
 2. Európai minimális nyugdíjat! Egy keményen ledolgozott élet után jár a megbecsülés, ezért európai eszközökkel garantáljuk, hogy minden nyugdíjas a megélhetést biztosító nyugdíjat kapjon.
 3. Európai családi pótlékot! Minden európai gyerek egyformán fontos, ezért olyan támogatási rendszert dolgozunk ki, amelyik minden gyermek számára biztosítja a biztos gyermekkort.
 4. Európai egészségügyet! Létrehozzuk egy egységes európai egészségügyi rendszer, az Európai Egészségügyi Unió alapjait, amely minden európai számára garantálja megfelelő egészségügyi ellátást.
 5. Európai támogatást a lakásfelújításhoz! Átfogó energetikai programot indítunk európai forrásokból, amely a panelházban, a régi építésű társasházakban és családi házakban élők számára, akár önrész nélkül is elérhető. Ilyen módon 5 év alatt 1 millió 500 ezer lakás kaphat teljes energetikai felújítást, ami az alacsony energiaszámlák mellett a klímaváltozás elleni küzdelemben is jelentős lépés.
 6. Európai gyermekvédelmet! Sokkal több uniós forrást biztosítunk a gyermekvédelmi rendszer fejlesztésére, és közös erővel lépünk fel a gyermekek elleni bűncselekmények és a családon belüli erőszak ellen.
 7. Európai gondoskodást! Olyan szociális rendszereket hozunk létre uniós forrásokból, amelyek biztosítják az idős emberek és ápolásra szorulók ellátását a szükségleteiknek megfelelően.
 8. Európai védelmet a munkásoknak! Olyan uniós szabályokat alkotunk, amelyek biztosítják a munkaidő fokozatos csökkentését, a túlóra szigorú korlátozását, a munkavállalók és a szakszervezetek jogainak védelmét!
 9. Európai adót a milliárdosoknak és a nagyvállalatoknak! Olyan európai adót vezetünk be, amely biztosítja a szupergazdagok és a multinacionális nagyvállalatok méltányos részvételét az uniós feladatok finanszírozásában, a szociális és zöld átállásban.
 10. Európai Szociális Klímaalapot! Támogatjuk olyan uniós alap létrehozását, amely kiemelten támogatja az alacsonyabb jövedelmű embereket a fűtés- és energetikai korszerűsítésben, az energiaszámla csökkentésében. A zöld átállás költségeit is a nagyvállalatokkal fizettetjük meg.
 11. Európai közlekedést! Európai források felhasználásával javítjuk a nagyvárosi és elővárosi közlekedést, fejlesztjük a vasút-, HÉV- és villamoshálózatot. Olyan programot indítunk, amellyel minden településről 30 percen belül elérhetővé tesszük a megyeszékhelyeket, regionális központokat.
 12. Eurót Magyarországon! Minél előbb bevezetjük az eurót, hogy mindenki biztonságban tudhassa a bérének és nyugdíjának értékét, és a megtakarításait.
 13. Európai egyenlőséget! Megerősítjük a megkülönböztetést tiltó európai szabályokat, érvényesítjük az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét, elérjük, hogy ne legyen különbség az azonos munkát végző férfiak és nők között.
 14. Európai ügyészséget! Az uniós pénzek egyetlen centjét sem szabad úgy felhasználni, hogy abból nem a közösség, hanem csak néhány csaló gazdagodjon. Éppen ezért szükségesnek tartjuk, hogy Magyarország is csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, és hogy mindenütt ez a szervezet felügyelje az uniós támogatások felhasználását.
 15. Európa hadsereget! Az Ukrajna elleni orosz támadás és a súlyos nemzetközi fenyegetések miatt erős Európai Unióra van szükség, amely közös katonai erővel, titkosszolgálati és hadiipari együttműködéssel, és egységes külpolitikával képes megvédeni polgárait.

A rendezvényen Dobrev Klára ismertette a koalíció 15 pontos programját, felszólalt még Barabás Richárd, a Párbeszéd - Zöldek társelnöke, valamint Déri Tibor újpesti polgármester is.

Kapcsolódó párttagok