mszp.hu | Belföld
2024. április 10. 14:14

Az európai minimálbérnek a felzárkóztatást kellene szolgálnia

Az európai minimálbérnek a felzárkóztatást kellene szolgálnia
Egy 26 különböző javaslatot tartalmazó salátatörvényről és az ebben szereplő európai minimálbérről is beszélt Hiszékeny Dezső, az MSZP országgyűlési képviselője szerdai parlamenti felszólalásában.
A törvényjavaslatot végigolvasva kiderül, hogy 26 teljesen különböző javaslatról szól, amelyet salátatörvénynek nevezünk. „Az én megítélésem szerint nem szerencsés formája annak, ahogyan ezt a kérdést tárgyaljuk. Mert nehézzé teszi az emberek, az itt ülő képviselők számára és egyébként a jogásztársadalom számára is, ennek az ügynek a kezelését” – fogalmazott Hiszékeny Dezső. 
 
A salátatörvényekkel olyan helyzetet teremt a jelenlegi hatalom, hogy csak csomagban lehet a különböző kérésekről szavazni, ám nehéz együtt kezelni az európai minimálbérrel kapcsolatos jogszabálytervezetkérdését a Budapest-Belgrád vasútvonal, és Paks ügyével, illetve a pénzmosás elleni törvénnyel.  

Az MSZP szívesen megszavazná az európai minimálbérrel kapcsolatos javaslatot, de olyan kérdéseket is odaillesztettek mellé, amelyek nem oda valók. 
 
A minimálbérrel kapcsolatos jogszabálytervezetről elmondható, hogy az unió már 2022-ben döntött ebben a kérdésben, amely arról szól, hogy a legalacsonyabb keresetűek se legyenek kitéve a szegénység kockázatának. Az egész EU számára siker, hogy ezt a jogszabálytervezetet sikerült megfogalmazni. 
 
Az MSZP országgyűlési képviselője arról beszélt, az Európai Unió helyesen ismerte fel a minimálbérrel kapcsolatos javaslata során, hogy az országok sokszínűek, ezért nem lehet egységes, egyazon uniós minimálbért megállapítani, ezért a helyi viszonyoknak, az adott tagállam ár- és bérrendszerének megfelelően alkossák meg a jogszabályokat. 
„A Magyar Szocialista Párt magát a témát nagyon fontosnak tartja, szükségesnek látja, hogy átültetésre kerüljön a magyar jogrendbe, amelyet olyan módon kellene megtenni, hogy esély legyen a felzárkóztatásra” – érvelt Hiszékeny Dezső. 

Kapcsolódó párttagok