2012. szeptember 11. 10:58

Az Európai Parlament előtt a Székely-Mikó Kollégium ügye

A Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup fellép az erdélyi magyarság védelmében.

"Az Európai Parlamentben működő Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup társelnökeként a szeptember 13-i ülés napirendjére tűztem a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosításának ügyét, Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője kezdeményezése alapján.

Fontos, hogy az ügy hátteréről, a Romániában élő magyar nemzeti közösséget rendkívül hátrányosan érintő döntés lehetséges következményeiről tájékoztassuk a nemzetközi közvéleményt" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője, az EP-ben működő Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup társelnöke.  

A szocialista EP képviselő hozzátette: "Románia 2007-es uniós csatlakozása előtt kötelezettséget vállalt az államosított egyházi ingatlanok visszaszolgáltatására. Ezért a Székely-Mikó Kollégium ügye minden bizonnyal az Európai Bizottság figyelmét is felkeltette.

Anélkül, hogy elvitatnánk a román igazságszolgáltatás jogköreit, lehetőséget kell biztosítanunk a magyar nemzeti közösség számára, hogy álláspontját az uniós közvéleménnyel is megismertesse. Az Intergroup csütörtöki ülése ezt a célt szolgálja."