2012. március 29. 11:07

Az Európai Parlament kiáll a szegények mellett

"Az Európai Parlament megóvta az uniós élelmiszersegélyezési programot az elkövetkezendő két éves időszakra. Ennek köszönhetően idén Magyarország a segélyre fordítható 500 millió eurós kalapból, több mint négy milliárd forintot költhet a szükségben élők támogatására. Csak tavaly az Uniónak köszönhetően több mint 3500 tonna élelmiszert osztottak szét a legrászorultabb magyaroknak. Ez különösen fontos hazámban, ahol közel százezer ember éhezik, és további egy millió embert érint a minőségi éhezés veszélye." - szögezte le Tabajdi Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja az Európai Parlament plenáris ülésén.

A magyar szocialisták brüsszeli vezetője aláhúzta, hogy "a gazdasági válság és a megszorítások viharaiban előreláthatólag húsz európai uniós tagállamban 18 millió állampolgár szorul uniós segélyre 2012-ben. Az élelmiszersegély legnagyobb kedvezményezettje, Olaszország majdnem 100 millió euróval részesedik a közösségi forrásokból. Ezért a vitának nem arról kellene szólnia, hogy az élelmiszersegélyt szociális-, vagy mezőgazdasági politika keretében adjuk! A közös európai agrárpolitika eddig is számos szociális elemet tartalmazott. Közös felelősségünk, hogy az európai szolidaritás szellemében a rászorulók ételhez juthassanak ínséges időkben! Az élelmezési program ugyanakkor erősíti az Európai Unió mélyponton lévő megítélését."

"Kérem az élelmiszer programot ellenző tagállamokat és az Európai Bizottságot, hogy a jövőben ne gördítsenek akadályokat az uniós "élelmiszeralap" elé! Az Európai Parlament eltökélt abban, hogy 2014 után is folytassuk a segélyprogramot, amely segít a társadalmi egyenlőtlenségek leküzdésében." - zárta felszólalását Tabajdi Csaba.