Az Európai Parlament tiszteleg Horn Gyula hagyatéka előtt

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegáció vezetőjének, valamint Udo Bullman, a német szociáldemokraták brüsszeli vezetőjének kezdeményezésére az Európai Parlamentben termet neveznek el Horn Gyula, korábbi magyar miniszterelnökről.

Tabajdi Csaba a döntést értékelve kiemelte, hogy "az Európai Parlament vezetése tegnapi ülésén egyhangúlag döntött arról, hogy tekintettel Horn Gyula elvitathatatlan érdemeire Európa és Németország újraegyesítésében, valamint Magyarország uniós csatlakozásában játszott szerepére, termet neveznek el a korábbi magyar miniszterelnök emlékére. Az időzítés több szempontból is fontos, hiszen idén ünnepeljük a hidegháború megszűnésének, a közép-európai rendszerváltozásoknak, a magyar "tárgyalásos forradalomnak" a 25. évfordulóját, valamint Magyarország uniós tagságának tízéves fennállását. A tegnapi döntés méltányos a jobboldali többségű Európai Parlament részéről, hiszen az egykori magyar miniszterelnök történelmi szerepe nem megkérdőjelezhető.
 
A szocialista EP-képviselő hozzátette: "Horn Gyula büszke európai volt. Példátlan bátorsággal kezdte meg 1989-ben a vasfüggöny lebontását és a keletnémet állampolgárok előtti határ megnyitással kiütötte az első követ a Berlini Falból. Horn Gyula büszke, előrelátó, Európára tekintő magyar hazafi volt. Hitte, hogy Magyarországnak, a magyarságnak nincs más alternatívája, mint az uniós tagság. A tegnapi döntésnek köszönhetően Horn Gyula hagyatékát nem csak a magyar emberek, de az Európai Parlament is őrzi."