Az Európai Parlament továbbra is kiáll a jogfosztott magyar állampolgárok mellett!

"Az Európai Unió nem ismeri el a visszamenőleges törvénykezés fogalmát, és határozottan fel fog lépni a szerzett jogok elvétele ellen. Magyarországon több százezer rokkant-, korkedvezményes és szolgálati nyugdíjas esett áldozatul a visszamenőleges törvényezésnek, került teljes létbizonytalanságba.

Mivel Magyarországon nincs jogorvoslati lehetőség az uniós alapjogokkal ellentétes törvénnyel szemben, a Petíciós Bizottság javaslatomra, a képviselők döntő többségének támogatásával az EP Jogi Bizottságához fordul jogi véleményért, további vizsgálatért. A korkedvezményes és szolgálati nyugdíjakat megszüntető törvény nemcsak méltatlan bánásmódban részesít több százezer embert, de sérti a jogbiztonság elvét, a tulajdonhoz való jogot, a kor alapján történő hátrányos megkülönböztetés tilalmát, valamint a jogorvoslathoz való jogot.

Ez nem csak a nyugdíjakat érintő kérdés, hanem uniós alapjogokat sértő intézkedés, amely a jogállamiságba, az igazságosságba vetett bizalmat rengeti meg." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője a Petíciós Bizottság mai ülésén. A Petíciós Bizottság ülésén részt vett Szolgálat és Becsület érdekvédelmi szervezet képviseletében Katus Károly és Baranyai Csaba, valamint a Korengedményes Nyugdíjasok Országos Érdekvédelmi Egyesületének (KNOE) elnöke, Kuti László is.

A 2012-es jogsértő magyarországi törvény elfogadása több mint 2500 a haza védelmére felesküdött katona, rendőr, tűzoltó, katasztrófavédelmi dolgozó valamint vám- és pénzügyőr hunyt el, vagy lett öngyilkos tragikus körülmények között. Tabajdi Csaba felszólalásában kiemelte, hogy "az Európai Bizottság először kötelezettségszegési eljárás keretében, majd az Európai Bíróságon sikerrel támadta meg a magyar bírák kötelező nyugdíjkorhatárának csökkentését. Hogyan lehet az, hogy amikor több százezer magyar állampolgár sorsa forog kockán az Európai Bizottság nem foglalkozik megfelelően az alapvető jogaiktól, szerzett jogaiktól megfosztott uniós állampolgárok problémáival? Nem lehet bürokratikus érvek mögé bújni akkor, amikor emberi sorsokról van szó!"

A szocialista EP-képviselő elmondta: "Elfogadhatatlannak tartom, hogy a magyar kormány elvette a haza szolgálatára felesküdött, az életveszélyes és nehéz munkakörülmények között dolgozó magyar állampolgárok jogbiztonságát és megsértette emberi méltóságukat, amikor ingyenélőként, haszonlesőként kriminalizálta őket. Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága a magyar emberek érdekeit védi, amikor a méltóságukban megsértett rokkantnyugdíjasok, valamint a rendvédelmi dolgozók ügyét tárgyalja immáron harmadik alkalommal. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a következő európai parlamenti ciklusban is megfelelően képviseljék a magyar emberek érdekeit."