2011. november 14. 11:07

Az európai példákból nekünk is érteni kell

A Magyar Szocialista Párt a jelen helyzetben nem mondhat le a nők hozzáadott munkájáról a döntéshozatalban sem. Ezt Nyugat-Európában már felismerték, és ott a nők kulcsszerepet játszanak a baloldal megújításában - mondta dr. Gurmai Zita, az MSZP Nőtagozatának elnöke szombaton a párt kongresszusán. A Nőtagozat, valamint az európai parlamenti képviselő munkáját a hétvégén két rangos kitüntetéssel is elismerték.

Felszólalásában Gurmai Zita - az új alapszabályról folytatott vita kapcsán - ismét kiállt a női kvóták mellett. “Ha a nők a párt aktív tagjainak a felét adják, és a munka legalább felét elvégzik, akkor ennek a vezetői szinteken is meg kell jelennie” - mondta. Gurmai Zita emlékeztetett rá, hogy a nők arányát tekintve az európai szocialista pártok között a MSZP az utolsó helyen van a kvótát alkalmazó pártok közül – azzal a konzervatív Máltával, ahol a válást is csak idén engedélyezték.

Eközben Nyugat-Európában már nemcsak felismerték, hogy több nőre van szükség a politikai döntéshozatalban, de már ennek eredményei is körvonalazódnak: Izlandon 2009-ben harminc év után lett újra szociáldemokrata miniszterelnök, s ezt a sikert egy nő tudta elérni. Dániában a kilenc éves jobboldali kormányzást szintén egy női miniszterelnök-jelölttel tudta megtörni a baloldal. “Ezekből a példákból nekünk is értenünk kell: nők is kellenek az új Köztársasághoz!” - tette hozzá.

Az európai kitekintést követően, a hazai helyzetet értékelve Gurmai Zita elmondta: a kormány gazdasági baklövéseit hosszan lehetne sorolni, azonban az esélyegyenlőség terén különösen szembeötlőek a fideszes intézkedések káros hatásai: pénzt vettek el az esélyegyenlőségi intézményrendszertől, jól működő, országos lefedettséggel rendelkező hálózatok sodorva a működésképtelenség határára. Eközben csökkentették a szociális juttatásokat is, és óriási visszalépést jelent a szociális és emberi jogok területén az új alaptörvény is. “Az alaptörvény az abortusz korlátozásával csorbítja a nők önrendelkezési jogát, miközben a kormány szinte semmit sem tesz a fogamzásgátlók hatékonyabb támogatásáért. A Fidesz nem segíti a nőket, csak a jogaikat korlátozza” - hangsúlyozta Gurmai Zita.

A szocialista kormányzás nyolc évére utalva a Nőtagozat elnöke elismerte: a gazdasági válság sok mindent keresztülhúzott, de az a rengeteg építkezés, ami 2002 és 2010 történt Magyarország jövőbeli fejlődését alapozta meg. Gurmai Zita hozzátette: ez alatt az időszak alatt sosem kellett az Európai Unió szégyenpadjára ülnünk, szemben mostani időszakkal, amikor sorra fogalmazódnak meg kritikák Európa minden részéről. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy ezek a kritikák nem Magyarországnak, csak Orbán Viktornak és kormányának szólnak. “Orbán Viktort ugyanakkor nem Európa, hanem csak mi tudjuk leváltani, és ehhez jobban szükségünk van egymásra, mint bármikor. Szükségünk van nőkre és férfiakra, fiatalokra és idősekre, kisebbségre és többségre egyaránt, hogy összefogjunk az új Magyar Köztársaságért” - zárta felszólalását Gurmai Zita.

A szombati kongresszuson Baloldalért díjjal ismerték el azoknak a tagoknak illetve tagozatoknak - köztük a Nőtagozatnak - a munkáját, akik az elmúlt években, évtizedekben sokat tettek a magyar baloldalért. A díjat átvevő, a tagozatot tíz éve vezető Gurmai Zita elmondta: a kitüntetés a Nőtagozat közös munkájának elismerése, amelyért valamennyi tagot köszönet illet.

A hétvégén adták át a spanyol szocialista párt ifjúsági szervezete (JSE) esélyegyenlőségi díjait is, melynek nemzetközi kitüntetettje Gurmai Zita és Britta Thomsen lettek. Az európai parlamenti képviselők az európai védelmi határozat bevezetéséért végzett eredményes munkájukért kapták meg az elismerést.