Az európai szocialisták elítélik Orbán Viktor kijelentését

Szergej Sztanisev, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) elnöke élesen elítélte csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök javaslatát a halálbüntetés visszaállítására és az illegális bevándorlók internálótáborokba zárására.

Az Európai Unió a béke fenntartásáért és elősegítéséért végzett munkájáért kapta a Nobel-békedíjat - idézte Sztanisevet a PES sajtóközleménye. A PES elnöke szerint mélységesen elszomorító, hogy egy ilyen regresszív, az EU alapjogi chartájával ellentétes javaslat az egyik tagállamtól ered.
(Párt)családunk tovább fog küzdeni a szabadságért, egyenlőségért, demokráciáért és a jogállamiság tiszteletben tartásáért - folytatta az európai pártfrakció elnöke, volt bolgár kormányfő. Hozzátette: „Kiállunk a békéért és a szolidaritásért egymással és minden rászoruló szomszédos országgal”.
    
A PES a közleményben felszólítja a jobbközép, kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppártot (EPP), hogy foglaljon határozottan állást Orbán Fideszével szemben, amely az EPP-család tagja. Ha - mint az EPP elnöke kijelentette - a halálbüntetés ellentmond az EPP értékeinek, akkor a dokumentum szerint a Fidesznek el kell veszítenie helyét az EPP-ben.
    
A PES idei kongresszusát június 12-13-án Budapesten rendezik meg, s azon javasolni fognak egy határozatot a demokráciára vonatkozóan, ami szükséges és fontos, tekintettel a jelenlegi magyarországi helyzetre - záródik a közlemény.