mszp.hu/ATV
2015. június 12. 10:09

Az európai szocialisták hisznek az MSZP győzelmében

Tóbiás József nem türelmetlen, annak is örül, hogy van 900 ezer stabil szavazójuk. A Horn Gyula-féle örökséghez akar visszanyúlni, 2018 előtt pedig előválasztást szorgalmaz. A „Gyurcsány-csapdába" még egyszer nem lépnek bele. Interjú.

A pártpreferenciákat figyelve az MSZP a harmadik helyen áll, és ellenzéki oldalon is csak második. Hogyan képzeli az elpártoltak visszaszerzését, az új rétegek megszólítását? Vannak rejtett tartalékaik, esetleg egy titkos csodafegyver?

Soha nem mondtam, hogy megválasztásomat követően rögtön visszaszerezzük elvesztett pozíciónkat. Az elmúlt fél év időközi választásainak számaiból indulnék ki: kettőt megnyertek az általunk támogatott jelöltek, egyet pedig 30 százalék körüli eredménnyel hozott a szocialista párt. Egy komoly válság után megmaradtunk, visszatértünk. Mindez persze nem jelenti azt, hogy készen lennénk 2018-ra, de azt igen, hogy az MSZP stabilizálódott.  

Mélyről kell feljönni, hiszen 2014-ben három választást is elveszítettek, és a novemberi időközi eredmény is tíz év lejtmenet után született.

Nem szabad türelmetlennek lenni. Egy több éves menetrendben haladunk, amelynek 2015-ben már vannak látható eredményei. Sokszor írtak már le minket, a tavalyi hármas vereség után sokan gondolták úgy, hogy eljárt felettünk az idő, de jelen állás szerint legalább 900 ezer szavazó áll mellettünk, s mondja, hogy valósítsuk meg, amit elterveztünk.

  • A szocialista pártnak a Horn Gyula-féle örökséghez kell visszanyúlnia: nyugatbarát, euro-atlanti orientáció és szolidaritás az alapértékeink.

Olyan politizálásra van szükség, amelynek középpontjában a társadalom védelme áll. Mondok egy példát: 
Múlt héten a szabolcsi Csengersima környékén jártam, ahol 25 településen verte el a jég a termést. A megyei fideszes közgyűlési többség mintegy 200 ezer forintot szavazott meg nekik. A 25 településnek, összesen. Ezeknek az embereknek elúszott a reményük, képviselőnk igyekezett segíteni nekik. Ez tudatosan felvállalt irány, a helyi társadalmat foglalkoztató kérdésekre keressük a megoldásokat.
tóbiás józsefTóbiás József

900 ezer szavazattal nem lehet választást nyerni, ráadásul az MSZP Gyurcsány és Mesterházy vezetése alatt is volt már sokkal jobb pozícióban. Meg tudják ezt oldani 2018-ig?

Nehéz az összehasonlítás. Nem szabad elfelejteni, 2010-hez képest milyen átalakuláson ment át ellenzéki oldalon a pártrendszer. Új szereplők tűntek fel, majd süllyedtek el. Az MSZP ebben a nagy átrendeződésben végig stabil maradt.

Az ön által a választókerületekbe delegált, úgynevezett társadalomszervezők dolga nem a helyi MSZP-bázis újjáépítése?   

Mi egy olyan politikai és értékközösség vagyunk, amelynek felelőssége van Magyarország újraépítésében. Az elsőrendű feladatunk, hogy az embereket foglalkoztató valóságos problémákra találjunk választ.

Ezek szerint társadalomszervező munkatársaik nem tárják fel tevékenységük során, hogy ők a szocialista párt érdekében dolgoznak?

Dehogynem, de az MSZP nem önmagáért van. A munkánkat úgy kell szervezni és fókuszálni, hogy középpontban a hétköznapi emberek és közösségek álljanak.

Ez a retorika mennyiben különbözik attól, amikor a Fidesz kommunikálja saját dolgait Magyarország nevében?


Eszünkbe sem jut Magyarországot pártpolitikai alapon kisajátítani, ha a párt szimpatizáns táborát akartuk volna gyarapítani, akkor ügyvivőket választottunk volna, és nem a helyi közösségek segítésével, támogatásával bíztuk volna meg a társadalomszervezőinket. Civilekkel működünk együtt annak érdekében, hogy a tenni akaró közösségek és emberek egymásra találjanak.

Az előbb egy időközi választási győzelemről beszélt. Kész Zoltán veszprémi sikerét a saját számlájukra írják?

2014 őszéig a Fidesz parlamenti kétharmaddal, de társadalmi kétharmad nélkül kormányozta az országot. Mi azt vállaltuk, hogy a Fidesz kétharmadát lebontjuk.

  • Olyan együttműködés jött létre Veszprémben, amely győzelemhez segítette Kész Zoltánt. Nem az a kérdés, hogy ez kinek a dicsősége, a lényeg, hogy már a parlamentben is érzékelhető a kétharmad hiánya. kész zoltánKész Zoltán

Az a társadalmi összefogás, amely útját állhatja a Fidesz ámokfutásának, az MSZP hathatós közreműködése nélkül nem jöhetett volna létre. Veszprémnek elsősorban ez az üzenete.

Baloldalon hat párt van, és…

Biztos ön abban, hogy hat baloldali párt van?

Ennyit sikerült összeszámolni.

Az ellenzéki pártok öndefiniciója alapján sem jönne össze ennyi baloldali párt a Parlamentben.

Hadd kérjem, hogy ne most vitassuk meg, melyik baloldali párt nem is baloldali valójában, és inkább foglalkozzunk azzal, hogy hogyan tudja az MSZP ebben a mezőben megkerülhetetlenné tenni magát, illetve van-e törekvés az önök részéről arra, hogy a szétaprózódott baloldal lehetőleg az MSZP zászlaja alatt egyesüljön?  

A 2014-es választások feketén-fehéren bemutatták, hogy a korábbi formában nem lehet sikeres az ellenzéki erők együttműködése. Akkor van értelme bármilyen összefogásnak, ha az abban résztvevő pártok a változás érdekében képesek tömegeket mozgósítani és összekapcsolni a változtatási szándékokat. Ez mai szervezeti alapon nem lehetséges. Nagy kérdés, hogy az ellenzéki pártok mikor ismerik fel, hogy a legfontosabb, hogy programokkal, kezdeményezésekkel helyi szinten vívják ki a képviseletet, és nyerjék meg az emberek bizalmát. Terveink szerint egy előválasztáson kell eldőlnie, kik a legalkalmasabbak a változások keresztülvitelére.

Hogyan látja Gyurcsány Ferenc szerepét ebben a kontextusban?

Nem foglalkozom szereposztással, ez nem személyi kérdés.

Dehogynem! Ha például önök megvalósítják a társadalmi összefogást és annak élére teszem azt, Gyurcsány Ferenc akarna állni, ahhoz azért lenne egy-két keresetlen szavuk, nem?  

Bőven van az elmúlt esztendőkből annyi tapasztalatunk, hogy elkerüljük az ilyen csapdahelyzeteket.
gyurcsány ferencGyurcsány Ferenc

Az ózdi időközi választás rávilágított egy érdekes jelenségre, nevezetesen arra, hogy a kormányváltó hangulat nem feltétlenül az MSZP-nek kedvez, hiszen a baloldali szavazók is inkább a Jobbik jelöltjét támogatták. Elszigetelt esetről volna szó?

A szociális feszültség és a kilátástalanság az ország néhány régiójában már túllépte az elviselhetőség határait. Ha valaki csak azzal foglalkozik, hogyan váltható le a Fidesz, akkor találhat magának aspiránst az ellenzéki oldalon. De ha más jövőt keres magának, akkor azt a Jobbik világában nem találja meg.

  • A Jobbik egy tünet, amely az országban uralkodó súlyos problémákról árulkodik, de valódi megoldást nem kínál ezekre, mint ahogyan a Fidesz sem.

Az MSZP kormányzati együttműködést már csak ezért sem tud elképzelni velük.
 
A Napi Gazdaságban úgy megdicsérte önöket Orbán Viktor, hogy már-már őfelsége ellenzéke szerepébe kerültek. Sokszor tűnik úgy még baloldali szavazóknak is, hogy az MSZP valamiért nem tud profitálni a kormány kapitális hibáiból, és az erre adott reflexióik erőtlenek, hatástalanok.

Mi a kérdés?

Az, hogy miért nem tudják meglovagolni a sorozatos kormányzati hibákat, fideszes politikusok botrányait?

Minden olyan helyzetben, ahol a társadalom, vagy akár az MSZP képes volt erőt felmutatni – lásd netadó, vagy a mostani menekültügy –, a kormány kénytelen volt visszavonulót fújni. Tény azonban, hogy a jelenlegi médiatérben nem mindig sikerült elérni az ingerküszöböt. Sajnos a legtöbbször olyan témákról vitázunk, amelyek inkább figyelemelterelések, mint a mindennapi életünk húsbavágó kérdései. A Fidesz az emberek érzelmeit igyekszik felkorbácsolni, így akar társadalmi felhatalmazást nyerni a megosztó politikájához. A tények bemutatásához, az észérvek térnyeréséhez idő kell, a valóság feltárása, ismertetése bonyolultabb feladat, mint a demagógia sulykolása.
tóbiás józsefTóbiás József

Az elmúlt négy hétben egyetlen elfogadható szakmai érvet sem hallottam a menekültüggyel kapcsolatban. A vita arról szól, hogy szabad-e plakátokat rongálni, és el szabad-e költeni 1,5 milliárdot egy ilyen kampányra.

  • Arról, hogy mekkora porhintés zajlik a kormány részéről az ügyben, az általuk benyújtott törvénymódosítás tanúskodik, amelyben négy, azaz négy szót változtatnának meg az eredeti jogszabályban.

E szerint a kormány rendeletben határozza meg, hogy mely országok kerüljenek fel az úgynevezett „harmadik biztonságos országok” listájára.

Az önök által bedobott gazdasági jellegű témák alapján azt is gondolhatnánk, hogy az MSZP a szegények pártja akar lenni. A háromkulcsos SZJA és a 100 ezres minimálbér a leszakadó rétegek megmentéséről szól, de nem idegeníti el a párttól a középosztályhoz tartozókat?

Az egykulcsos adó a dolgozói szegénységhez vezetett. 2010-hez képest nőtt a jövedelemkülönbség a társadalom felső és alsó tizede között, amit csak a közteherviselés átalakításával lehet megváltoztatni. Az általunk javasolt progresszív adórendszer alkalmas erre, miként a százezres nettó minimálbér és az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra való csökkentése is esélyt jelenthet 4 millió létminimum alatt élő honfitársunknak.

Ráadásul megerősíti a bérből és fizetésből élőket és a középosztályt is. Ha a jelenlegi kormányzati politika folytatódik, akkor az elszegényedő társadalmi csoportok gyermekeire is ugyanaz a sors vár, mint szüleikre. Így a jövőnk a múltunk lesz, egy új feudalizmus.

Hogyan adják el a jelenlegi adórendszer haszonélvezőinek, hogy az MSZP győzelme esetén, az adóhatóság mélyebben kotorászik majd a zsebeikben?

A jelenlegi adórendszerrel kapcsolatos javaslatunk felső kulcsa nagyjából megegyezik a Fidesz által 2016-ra tervezettel: 15 százalék. Nem egy réteget akarunk megszólítani, hanem a társadalom többségét, az egész országot. Abban gondolkodunk, hogy a leghátrányosabb településen se az legyen az alternatíva egy családfő előtt, hogy vagy közmunkára, vagy napszámba indul reggelente.

Mennyiben pozícionálja az MSZP-t, hogy hétvégén Budapest ad otthont az európai szocialisták kongresszusának?


A kongresszusi helyszín megválasztásának üzenete egyértelmű. Az európai szocialisták hisznek abban, hogy 2018-ban kormányváltás lesz Magyarországon, mégpedig baloldali kormányváltás. A felkérés megerősít bennünket abban, hogy folytatni kell, amit elkezdtünk.