2012. március 01. 15:09

Az Európai Szocialisták nyílt levele az Európa Tanácshoz

A márciusi csúcstalálkozóhoz időzítve nyílt levelet intéztünk az Európa Tanácshoz az Európai Szocialisták Pártja (PES) nevében, amelyben élesen bíráljuk a válságkezelés konzervatív megközelítését és módját. Ebben leszögezzük, hogy - többek között - a kiadáscsökkentés, a munkaerőpiac további deregulációja nem megfelelő válaszok az uniós válságkezelésre, amelyek az elmúlt két évben irányadóak voltak.

A növekedés és a munkaerő-piaci helyzet a tervezettel ellentétben nem javult, ezért a jövőben alapvetően a befektetések ösztönzésére és a fiatalok munkahelyteremtésére kell hangsúlyt fektetnünk, tekintettel arra, hogy közben ne sérüljön az emberek mindennapi megélhetéséhez biztonságot nyújtó szociális ellátórendszer.
 
Az Európai Parlament Szocialista és Demokrata frakciója is - csatlakozva az aláírókhoz - úgy véli, hogy a fenntartható fejlődés és a foglalkoztatás növelése - mint kitűzött cél - kizárólag megszorításokkal nem valósítható meg.

A pártelnökök, miniszterelnökök és volt és aktív miniszterek aláírásával ellátott levél kiemeli az Európai Ifjúsági Garanciaalap létrehozásának szükségességét, amely mintegy 10 milliárd euróval segítheti a fiatalok munkába állását, illetve négy hónapi munkanélküliség esetén képzésüket, oktatásukat. Ezenkívül külön fejezetet szentel a kis- és középvállalkozások speciális támogatásának, mint a foglalkoztatás-bővítés hatékony eszközének. Konkrétan megjelöli azokat a forrásokat, amelyek ezt a célt hivatottak teljesíteni, többek között a pénzügyi tranzakciós adót, amelyből legalább 200 milliárd euró bevétel képződhet.

Az MSZP Somogy megyében (Patca) tartott, legutóbbi részországgyűlésén külön kitért ennek a programnak számos elemére, amelyek a vidék, a falu és a mezőgazdaság szerepének megerősítésén túl a fiatalok munkához jutásának az elősegítését is szolgálják.

Mesterházy Attila,            
elnök-frakcióvezető

Gurmai Zita,
az EP Nőszervezetének elnöke