mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. december 16. 15:43

Az európai szocialisták támogatását élvezik a magyar szocialista célok

Az európai szocialisták támogatását élvezik a magyar szocialista célok
Az európai szocialisták támogatását élvezik a magyar szocialista célok – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke Ujhelyi Istvánnal, a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselőjével Brüsszelben, az európai szocialisták pártjának tanácsülése közben tartott, a Facebookon követhető sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Azt mondta: az MSZP azért küzd, hogy Magyarországon az MSZP és az európai szocialisták képviselte alapértékek kerüljenek előtérbe: Magyarország szabad, igazságos, szolidáris ország legyen, ahol nagy súllyal szerepel a klímavédelem és a zöldpolitika.

Az európai szocialista pártok képviselői, köztük a német szövetségi kancellár és a svéd, a finn, a portugál, a máltai és a spanyol miniszterelnök, az elmúlt, Covid- sújtotta évet értékelve megállapították: a válságkezelést ezúttal nem a megszorítások jellemezték, hanem a szolidaritás, egymás segítése és az Európai Unió összetartozása.

A válságkezelésnek ez az európai szocialisták által is kezdeményezett módja segíti az európai polgárok biztos megélhetését és a tagállamok fejlődését – mondta.

Közölte: Olaf Scholz új német szövetségi kancellárral találkozva kezdeményezte, hogy jövő év elején egy találkozó keretében végigbeszéljék a magyarországi helyzetet, „hiszen jövőre mi is nagy változásra készülünk”.

Hozzátette: a német szociáldemokrata párttal, az SPD-vel a magyar szocialisták nagyon szorosan együttműködnek, az európai szocialisták pártjának pedigrégóta tagjai.

Ujhelyi kulcskérdésnek nevezte, hogy az MSZP-nek van pártcsaládja, míg Orbán Viktor Fidesz-elnök, miniszterelnök úgy érkezik a délután kezdődő európai csúcsra, hogy senki nem várja: nincs pártcsaládja, nincsenek kollégái és barátai, „maximum a lengyel miniszterelnök”.

25 másik tagország miniszterelnöke az Európai Néppárt, az Európai Szocialisták vagy az Európai Liberálisok pártcsaládján belül egyeztetett közös stratégiával érkezik, míg Orbán „saját magának rúgott öngólt”, amikor „kifocizta magát” a komolyan vehető, mások által tárgyalófélnek tekintett európai miniszterelnökök sorából – mondta.

„Nekünk van csapatunk Európában. Orbán egyedül focizik, de onnan is csak öngólt rúg” – jelentette ki.

Mint mondta, az MSZP dolga az összefogott és együttműködő, egységes ellenzéki front szocialista pártszervezeteként az, hogy „mint az egyetlen olyan hazai ellenzéki párt, amelynek nagy és komoly nemzetközi háttérországa van”, szintén segítse a következő kormányzatot és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltet, majd miniszterelnököt abban, hogy a Magyarországért meghatározott programok és döntések eljussanak a nemzetközi döntéshozói szintre.

Mint mondta, pártja ma is bizonyította: ezt el fogja tudni végezni. Közölte: Tóth Bertalannal több kétoldalú találkozó is vár még rájuk Brüsszelben, például a szintén választásokra készülő Szlovénia miniszterelnök-jelöltjével.