MTI/mszp.hu
2012. június 28. 16:50

Az Európai Unió segít megvédeni a válságtól a nemzetállamokat

Mesterházy Attila szerint Magyarországnak elemi érdeke, hogy az eurózónán belül rendeződjön a válság, és érdeke egy erősödő Európai Unió is, hiszen a nemzetállamok láthatóan nem tudják hatékonyan megvédeni magukat a krízistől.

 

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke csütörtökön Brüsszelben az MTI-nek nyilatkozva úgy vélte: Magyarországnak a stabilitás és a hitelesség növelése érdekében világos menetrendet kellene meghatároznia az euróövezethez való csatlakozáshoz. Ez nem jelenti azt, hogy rögtön be is kell vezetni az eurót, amikor ezt az állapotot sikerült elérni - tette hozzá.
    
Ha hitelesebb az ország, olcsóbb az adósság finanszírozása, és az így felszabaduló forrásokat például munkahelyteremtő, oktatáspolitikai vagy egészségpolitikai célokra lehetne elkölteni - fejtette ki.
    
Mesterházy Attila bejelentette azt is, hogy az MSZP ősszel "alternatív gazdaságpolitikát, alternatív költségvetési politikát és alternatív adópolitikát" terjeszt a parlament elé, "hogy a cégek és a választópolgárok is lássák: lehetne hatékonyabban és az embereket kevésbé terhelve irányítani ezeket a területeket".
    
Mint mondta, pártja egy éve folyamatosan olyan javaslatokat tesz a parlamentben, amelyek a növekedést és a munkahelyteremtést szolgálják. Eközben a kormány szerinte "csak beszél ezekről a célokról". Úgy értékelte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben is csak a szavak szintjén fogalmazott meg gondolatokat, de a parlamentben nem látni ilyen javaslatot. "Konkrét megoldásokra van szükség, nem pedig mesedélutánra" - fogalmazott.
    
Orbán Viktor előzőleg Brüsszelben egyebek között elmondta, hogy a 2013-ra szóló magyar költségvetés, amelynek a vitája már zajlik a parlamentben, "tartalmazni fogja a frakcióval folytatott tárgyalások eredményes lezárását követően azokat a növekedési programokat, amelyekről itt majd egyébként beszélni fogunk, és Magyarország ezeket a programokat el is fogja indítani". Mint hangsúlyozta, ezek elindítása magyar részről nem függ attól, hogy "itt, Európában ezeket a programokat a többieknek sikerül-e elindítaniuk vagy nem".
    
Mesterházy Attila úgy értékelte, hogy a költségvetés ellentétes irányban hat, mint amiről a miniszterelnök beszélt, hiszen "növelni fogja a munkanélküliséget, recesszióba taszítja a gazdaságot, felgyorsítja a vállalkozások csődbemenetelét, és romlani fog az életszínvonal". Úgy vélte, hogy a büdzsé kapkodó, teljesen megalapozatlan. Egy negyedéves GDP-adatok alapján sehol a világon nem terveznek költségvetést - állította, azt vélelmezve, hogy a kormány ősszel módosítani kényszerül majd a büdzsét. 
    
A pártelnök elmondta azt is: az MSZP támogatja, hogy a kormány a visegrádi államokkal közösen képviseljen olyan érdekeket, amelyek az ország számára fontosak. A 2013 utáni uniós költségvetés szempontjából ugyanis "nem jól állunk, hiszen az eddigi hírek alapján csökkenő forrásokra számíthatunk". Úgy vélte, szükséges lenne, hogy a kormány még határozottabban lépjen fel, még több szövetségest találjon. Emellett szerinte "fel kellene pörgetni" a jelenlegi EU-források felhasználását is.
    
Mint Mesterházy Attila elmondta, az Európai Szocialisták Pártjához (ESZP) tartozó vezetők EU-csúcs előtti találkozóján bejelentették: az ESZP javasolja az uniós költségvetés részleges újrastrukturálását, az uniót plusz forrásokhoz juttató intézkedések bevezetését, valamint azt, hogy az EU vállaljon szerepet a növekedésben és munkahelyteremtésben, mert az önálló nemzetállami források a válságkezelés mellett erre kevésnek mutatkoznak. Egyetértettek abban, hogy a megszorítások és adóemelések politikáját egy másik szemléletmódnak, a gazdaságélénkítésnek kell felváltania.