Az európaiak kézzel fogható eredményeket várnak

„Az ígéretes fejlemények ellenére, a munkanélküli fiatalok problémájának kezelése továbbra is megoldásra vár. Ezért az Európai Tanács holnapi ülésén a tagállamoknak félre kell tenniük rövid távú érdekeiket, és felelősségteljes döntést kell hozniuk” – hívta fel a figyelmet dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő az EP kedd délelőtti plenáris ülésén, amelyen a holnapi uniós csúcstalálkozó főbb témáit vitatták meg a képviselők.

Gurmai Zita szerint számos olyan javaslat körvonalazódott az utóbbi időkben, amely hatékony segítséget jelenthet a gazdasági növekedés elindításához. Ugyanakkor ezeket nem követték kézzel fogható intézkedések. „Itt az ideje, hogy a tagállamok megértsék az intézkedések nem pusztán kiadási tételek a költségvetésben, hanem a jövőbe való befektetések” – érvelt a megvalósítás mellett az EP-képviselő.

Az ülésen felmerült továbbá, hogy az adóelkerülés felszámolása érdekében fokozni kell a tagállamok közötti együttműködést. Gurmai Zita amellett érvelt, hogy az ebből származó bevételek – kiegészülve az nemzetközi pénzügyi tranzakciós adóval – komoly forrást jelenthetnek a növekedésösztönző intézkedésekhez, egy igazságos és fenntartható európai modell felépítéséhez. „Az európai polgárok által elvárt, kézzel fogható eredmények megvalósulásáért most kell megtenni a megfelelő lépéseket” – zárta felszólalását az EP-képviselő.