mszp.hu | Gazdaság
2023. január 20. 09:09

Az extraprofit-adó okozza az élelmiszer-drágulást!

Az extraprofit-adó okozza az élelmiszer-drágulást!
Az árstop volt a téma az ATV Start csütörtök reggeli műsorában, ahol a Magyar Szocialista Párt korábbi országgyűlési képviselője, Miklós László közgazdász kifejtette, hogy az élelmiszer-drágulást nem a hatósági árak, hanem az extraprofit-adó okozza.
Nem kivezetni kell az élelmiszer-ársapkákat, hanem inkább bővíteni kell az ársapkás termékek körét, mert a magas magyar élelmiszer-drágulást nem a hatósági árak, hanem az extraprofit-adó okozza – mondta Miklós László közgazdász az ATV Start című műsorában csütörtökön.
 
„Súlyos tévedés, hogy az (...) élelmiszer-inflációt az ársapkák okozzák, és ezért ki kell (őket) vezetni – mondta a szakértő. Úgy folytatta: az élelmiszer-inflációt a kormány által extraprofit-adónak nevezett plusz áfa, vagy „kváziáfa” okozza, amit a kereskedelmi vállalatoknak árbevétel-arányosan kell megfizetniük, ezért ugyanúgy, mint az áfát, a fogyasztóra hárítják át, több száz terméken szétterítve azt.
 
„Ez okozza azt a különbséget, hogy Magyarországon kétszer akkora az élelmiszer-infláció, mint a szomszéd országokban” – mondta.

A nyolc ársapkás termék alacsony árának fenntartása a kormánynak „nem kerül semmibe”, vagyis nem igényel költségvetési ráfordítást. Ezért az ársapkákat, főleg 45 százalékos élelmiszer-inflációnál, „nem is kell kivezetni, (...) sokkal inkább (...) bővíteni kellene a kört” – folytatta.
 
Annál is inkább, mert a kormány – bár használhatna más eszközöket is – évek óta szűkíti a célzott szociális juttatások körét. „Akkor legalább tartsa fönt (...) néhány élelmiszernek az alacsonyabb árát”, hiszen az alacsony jövedelmű családoknál havi 1-2 ezer forint is sokat számít – mondta a szakértő.
 
A kormány „elvet minden olyan eszközt, ami célzott támogatást jelent, vagy legalábbis lényegesen szűkíti a lehetőségeket”, mondta, az önkormányzati lakhatási támogatást említve egyik példának a szűkülő támogatások sorában.
 
Kijelentette: a 8 élelmiszer hatósági áras körbe vonása a kormány szegényebb néprétegeknek szóló választás előtti intézkedése volt, „kifejezetten voksszerzési céllal”.
Ez semmilyen hatással nincs az inflációra, és ezt a kormány is tudta: „Ott se hülyék ülnek, tudják, hogy más termékeken ezt a kereskedők be fogják szedni” – mondta Miklós.
 
A szakértő azt vetítette előre: a kormány az eredetileg közölt április határidő után is meghosszabbítja majd az árstopokat.