Belföld | köztársaság demonstráció
2012. november 16. 17:59

Az I. Magyar Köztársaság kikiáltására emlékezett az MSZP

Az I. Magyar Köztársaság kikiáltásának 94. évfordulójára emlékezett pénteken Budapesten, az Egyetem téren az MSZP budapesti szervezete néhány száz érdeklődő előtt. Az eseményen felszólalt Horváth Csaba az MSZP alelnöke és fővárosi frakcióvezetője, valamint Kónya Péter a Szolidaritás elnöke is.


Kónya Péter arról beszélt, hogy ma már nem kormánypártiakra és ellenzékiekre osztott az ország, hanem demokratákra és diktatúrapártiakra. Szerinte ma már nem a "Fidesz-pártiak" vannak többségben, hanem a "csendes többség". Úgy fogalmazott, hogy egy 21. századi európai polgár életének négy alapeleme van: a föld, a levegő, a víz és a demokrácia, amelyek közül "Orbán Viktor és bandája" el akarja venni a demokráciát és "ha nem állítjuk meg őket akkor elveszik a gazdáktól a földet, az emberektől pedig a levegőt és a vizet is.


Horváth Csaba kiemelte: a magyar köztársaság eszméje sokkal erősebb annál, hogy "néhány választóit átverő, megzavarodott, hatalommániás politikus" a végét tudja okozni. "Magyarország békét, biztonságot és fejlődést akaró többsége messze sokkal erősebb annál, hogy hagyja magát megtörni és hagyja felszámolni a szabadságot és a megélhetés biztonságát" - tette hozzá.

Szerinte új kezdetre van szüksége, amely eltörli "az apátiát és a szorongást". Új demokratikus Magyarországot kell építeni, ahol nem pártkatonák felügyelik a sajtót, ahol a munka törvénykönyve a munkásokat védi, ahol az önkormányzatiság nemcsak nevében az, és ahol a választójogi törvény nem akadályozza, hanem segíti szavazóit abban, hogy éljenek választójogukkal - fogalmazott Horváth Csaba.


Az MSZP alelnöke szerint ez az építkezés azzal kezdődik, hogy 2013-ban mindenki elmegy regisztrálni a választásokra, aztán pedig a "demokratikus változásra" adja le a szavazatát.