2012. február 06. 12:27

Az idei év első önkormányzati ülésén a 2012. évi költségvetés tervezetét is megvitatták a mosonmagyaróvári képviselők

2012. február 2-án tartotta soron következő, idei első önkormányzati ülését a mosonmagyaróvári képviselő képviselőtestület.

Dr. Kovács Tamás MSZP-s önkormányzati képviselő szakmailag és jogilag tárgyalásra alkalmasnak tartotta a költségvetést. Felszólalásában kiemelte a 2012. évi állami normatívák csökkenését, az oktatási-, és az önkormányzati kiadások további leépülését.Véleménye szerint, a városi gazdálkodó szervezetek a helytelen kormányzati gazdaságpolitika következtében hanyatlásnak indultak, továbbá város gazdasági helyzetével kapcsolatosan az iparűzési adó alultervezettségét hozta fel.

Mivel gazdasági növekedéssel jó ideig nem kell számolni sem helyben, sem országosan, vélhetően ez azt eredményezi, hogy iparűzési adót fizető kis-, és középvállalkozók tömegei szűnnek meg városban is. A képviselő kitért a szociális juttatások drasztikus, mint egy 50%-os elvételére. Kérte a testületet, hogy a kiadási oldalon ezt mindenképpen növeljék meg 2012. évben, legalább a 2011. évi szintre.

Elmondta, hogy az SZJA helyben maradó része már 2011. évben is csökkent, de ez évi csökkenése a még drasztikusabban érinti az önkormányzat büdzséjét. Fontosnak tartotta felhívni a figyelmet arra, hogy a 2011 évben elindított beruházások különösen nagy terhet rónak a városra, de az elkezdett beruházásokat be kell fejezni, s gazdaságosan működtetni.