mszp.hu | Belföld
2024. április 03. 11:39

Az idei költségvetés megbukott, a Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke válaszokat vár

Az idei költségvetés megbukott, a Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke válaszokat vár
A tavaly nyáron a parlamenten áterőltetett idei évi költségvetés, egy fiktív költségvetés, ezt jól példázza, hogy a Pénzügyminisztérium még soha nem publikált olyan drámai adatokat, mint most. Az év első két hónapjában több mint 1700 milliárd forintos volt az államháztartási hiány, ez közel 70 százaléka az egész éves hiánytervnek.
A büdzsé szétesése sok okra visszavezethető, hiszen a kiadási, és a bevételi oldalon is sok probléma adódott. Kiadási oldalon az egyik legnagyobb teher a drámai mértékű kamatkiadás, amely pedig a kockázati felárra, arra az extrakamatra vezethető vissza, amelyet a befektetők elvárnak hazánk kiszámíthatatlan megítélése miatt. 
 
Bevételi oldalon pedig az ÁFA-bevétel nominális, összegszerű csökkenése okozza a legnagyobb bajt, amely szintén ezermilliárdos nagyságrendű tétel és a fogyasztáscsökkenésre vezethető vissza. Kijelenthető, hogy az idei költségvetés megbukott, hiszen jelentős áttervezésre lesz szükség. 
 
A múlt héten ezért levélben fordultam Varga Mihály pénzügyminiszterhez, hogy tájékoztassa a Költségvetési Bizottságot arról, mi a terve a kormánynak az idei és az ismételten elhamarkodottan tervezendő jövő évi költségvetéssel. A pénzügyminiszter udvarias válaszában elhárította a kérést, így várhatóan legkorábban az őszi, miniszteri meghallgatásán kerülhet sor arra, hogy személyesen is beszámoljon minderről a bizottság tagjainak. 
 
Az MSZP szerint a kormánynak tájékoztatnia kellene az Országgyűlés Költségvetési Bizottságát és a közvéleményt a költségvetés tervezett módosításáról, valamint a tervezett jövő évi költségvetésről is, hiszen az Országgyűlés egyik alapvető közjogi funkciója a végrehajtó hatalom feletti ellenőrző szerep betöltése, tehát nem a kormánynak van parlamentje, hanem a parlamentnek van kormánya. 
 
Vajda Zoltán országgyűlési képviselő, a Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke

Kapcsolódó párttagok