2012. október 01. 08:46

Az idősek világnapjára

Köszönetünket fejezzük ki az időseknek mindazért, amit életük során áldoztak a hazáért, és fontos mindenkit figyelmeztetni arra, milyen sokkal tartozunk nekik.

Minden jó szándékú emberben munkál, hogy jobbá tegye a jövőt. A ma már idős embereket is ez vitte előre aktív korukban, fiatalon. Ennek hasznát élvezzük mi, az utánuk jövő generációk tagjai. Ezért most, a mi kötelességünk biztosítani számukra a jobb, biztonságosabb életet. Mert az idősek megbecsülése nem kegy, hanem kötelesség.

A mai hatalom elfordult az idős emberektől. Száműzte az alaptörvényből a társadalombiztosítás intézményét, a szerzett jogokat - amivel a nyugdíjasok minden garanciát elveszítettek: lemondott róluk a kormány, nem számítanak neki. Ezért nem hajlandó számukra megbecsülést nyújtani és a biztonságot szavatolni.

Bár a megbecsülés elsősorban nem pénzben mérhető, de a biztonság nagyrészt igen. Márpedig az idős embereknek joguk van a biztonságra. De ma, ezzel a kormánnyal nincs rá reményük. Nincs reményük, mert a jobboldali kormány nem tiszteli, hanem lenézi az időseket. Nincs reményük, mert az idős emberek napról napra, és egyre nehezebben élnek. Nincs reményük, mert azzal kell szembesülniük, hogy az államnak fizetett évtizedes megtakarítások után a nyugdíjrendszer képtelen biztosítani azt, amire hivatott. Sőt, a legtöbb idős embernek a nyugodt öregkor helyett mindennapi létbizonytalansággal kell szembenéznie.

A rossz gazdasági és az embertelen szociális döntések vezettek ahhoz, hogy a nyugdíjuk egyre kevesebbet ér, és emiatt egyre több nyugdíjasnak nehezebb lett az élete az elmúlt két év alatt. A rohamosan növekvő árak, a megemelt rezsidíjak, a dráguló gyógyszerek miatt egyre többeket fenyeget a szegénység.

Tudom, hogy a Fidesz-frakcióban is sokan osztják azt a nézetet, hogy aki az idős embereket nem becsüli, aki érzéketlen az idősekkel szemben, az méltatlanná válik arra, hogy bárkit is képviseljen. Ezért az idősek világnapján a kétharmados Fidesz-frakcióhoz fordulunk, hiszen az ő kezükben van eszköz arra, hogy megfékezzék Orbán Viktor ki- és beszámíthatatlan politikáját.

Mi a magunk részéről pedig újra és újra megerősítjük: a Magyar Szocialista Párt hallgat az idősekre, ők pedig számíthatnak ránk. Amint kormányra kerülünk, minden erőnkkel azon leszünk, hogy konkrét intézkedésekkel megszolgáljuk mindazt, amit az ország köszönhet nekik. Megadjuk a tiszteletet, a megbecsülést, a biztonságot és visszaadjuk a reményt, hogy ”időtől koszorúzva” is valóban nyugodt lehessen az életük.

Mesterházy Attila,
elnök, frakcióvezető