mszp.hu | Külföld | ifjusági garancia program PES
2016. június 16. 15:19

Az ifjúságot segítő akciótervet mutattak be az európai szocialisták Brüsszelben

Az ifjúságot segítő akciótervet mutattak be az európai szocialisták Brüsszelben
Négy konkrét intézkedéscsomagot előirányzó szakpolitikai pilléren - munkahelyteremtés, oktatás, kultúra, gyermekgondozás - nyugvó Európai Ifjúsági Akciótervet dolgozott ki és mutatott be az Európai Szocialista Párt (PES) csütörtökön Brüsszelben.

Szergej Sztanisev, a PES elnöke az akcióterv bemutatásakor elmondta: jelenleg minden kétséget kizáróan a fiatalabb generációk szenvednek leginkább az európai gazdaság nehéz helyzete, valamint a kontinens társadalmait feszítő ellentétek miatt.
    
Az európai fiatalok közel egynegyede munkanélküli, 33 százalékuk több mint egy éve nem talál állást. Egyre több fiatal nem foglalkoztatott, oktatásban és képzésben nem részesül, miközben az őket érintő politikai folyamatok iránt nem érdeklődnek, társadalmilag pedig egyre jobban elszigetelődnek.
    
Laurette Onkelinx, az európai szocialisták pártjának belga alelnöke a négy szakpolitikai pillért bemutatva a munkahelyteremtés kérdésével kapcsolatban kifejtette: állandósítani kell, valamint 30 éves korhatárig mindenkire ki kell azt terjeszteni az ifjúsági garanciaprogramot. Annak pénzügyi alapjából 20 milliárd eurót (mintegy 6,2 milliárd forintot) el kell különíteni a programot finanszírozó Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés (YEI) 2020-ig történő zökkenőmentes működésének érdekében.
    
Kiemelte: biztosítani kell, hogy kizárólag a valódi, minőségi foglalkoztatást kínáló munkalehetőségek és gyakornoki képzések kapjanak teret az ifjúsági garanciaprogram hatáskörében.
    
Az oktatási pillérről elmondta, hogy az Erasmus+ programot ki kell bővíteni a középfokú oktatásban és szakképzésben részesülőkre is, annak forrását pedig meg kell emelni.
    
Hozzátette: biztosítani kell, hogy a diákok az oktatási rendszerbe kerülésüktől kezdődően modern, a kor kihívásaira reflektáló, praktikusan használható tudást szerezzenek az iskolákban, egyetemeken.
    
Az alelnök arról tájékoztatott, hogy az európai szocialisták javaslatot tettek egy bizonyos összegre kiállított úgynevezett ifjúsági "kultúrutalványra", amelyet minden európai fiatal beválthat egy-egy szabadon választott kulturális eseményre, különböző kulturális tevékenységekre, kikapcsolódásra.
    
Véleményük szerint fel kell karolni a fiatal művészeket és támogatni kell a határokon átívelő kreativitást, kultúrát,és művészetet központi témájává tevő kezdeményezéseket.
    
A terv negyedik pillérével, a gyermekgondozás kérdésével kapcsolatban kifejtette: "Európa egyik nagy szégyene, hogy vannak gyermekek, akik szegénységben nőnek fel, alapvető szolgáltatásokat és infrastruktúrát mellőzve, súlyos anyagi nélkülözésben". Ezért a pártcsoport véleménye szerint minden európai gyermeknek biztosítani kell az ingyenes egészségügyi ellátást, oktatást és az ingyenes gyermekgondozást, valamint megfelelő lakhatást és egészséges étkeztetést kell nyújtani számukra.
    
Sajnálatát fejezte ki, hogy az akciótervben részletezett négy területen súlyos hiányosságok mutatkoznak Európa-szerte. A fiatalok körében az Európai Unió folyamatosan veszít népszerűségéből, ezzel párhuzamosan a populista, szélsőséges ideológiák mindinkább teret nyernek - mondta az alelnök.
    
Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője az akcióterv bemutatása után az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a terv kidolgozása folyamán konkrét javaslatcsomagot nyújtott be az ifjúsági garanciaprogramban résztvevők felső korhatárának megemelésre.
    
Hozzátette: Magyarországon mintegy hatszázezer a 25 és 29 év közötti életkorúak száma, akik nagyon nehezen tudnak Magyarországon elhelyezkedni, és folyamatosan növelik a külföldön munkát vállalók számát.
    
"Stratégiai fontosságú, hogy munkahelyet, lehetőséget és biztonsági hálót adjunk a fiatal generáció tagjainak" - fogalmazott.
    
A képviselő hozzáfűzte, hogy az ifjúsági munkanélküliség felszámolása érdekében a turisztikai ágazatért felelős európai tisztségviselőként sikeres pilot-projektet indított el, amely a turizmus közreműködésével teremt munkalehetőséget az európai, így a magyar fiatalok számára is.

 

További képek: https://www.flickr.com/photos/partyofeuropeansocialists/sets/72157669832591695

Kapcsolódó párttagok