mszp.hu | Belföld, Külföld | nyílt levél
2015. április 19. 12:21

Az igazodási pont Európa!; avagy hatezer-hatvannyolc órával Orbán tusványosi beszéde után.

EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (37.), 

„A sas nem kapkod legyek után” – ezzel a tőle megszokott, zsebre dugott kezű nyegleséggel ütötte el korábban a Jobbikot érintő kérdéseket Orbán Viktor. A centrális erőtér egyértelmű megroppanása után viszont most már tépelődhet: mit csináljon a narancsos frankenstein-konyhából előbújt és önálló életre kelt szörnnyel. A Jobbik ugyanis az Orbán által megrajzolt rendszerben eddig a szükséges balansz volt, a mutogatható kirakatjobboldal az útkereső bal mellett, amely puszta létével is segítette a leválthatatlannak megálmodott fideszes hatalmi tömböt. A kisgömböc azonban a második ciklusra már túlette magát, a pökhendi urizálás, az erőszakos kivagyiság, a telhetetlen étvágy megbosszulta magát: a centrális erőtér elkezdte felzabálni saját magát. 

Magyarország jövőjét illetően és a világot formáló radikális átalakulások kapcsán mindannyiunk számára Európa kell legyen az igazodási pont! Mi, európai demokraták világos álláspontot képviselünk: a nyugatos, felvilágosult és demokratikus európaiságot követjük. 

Ezzel szemben a Fidesz szabadságharcot vív az európai közösséggel: míg egyik kezét tartja az ingyen eurókért, addig a másikkal kekeckedve mutogat. Orbán Viktor nemrég világossá tette, hogy a nyugatos világgal összeegyeztethetetlen illiberalizmust követi, politikájában pedig nem az európai értékek, pusztán a forintosítható gazdasági érdek jelenti a kiinduló pontot. Így lesz könnyedén eladható a magyar energiabiztonság és így lesz befektetési kötvényekre cserélhető egy baltás gyilkos. Orbán Viktor és a Fidesz nem Európa-párti. Csak egy olyan vendég, aki feszeng a szmokingban, becsmérli a háziakat, de a svédasztalról még a táskájába is elcsomagol. 

A Jobbik viszonyulása ennél is világosabb: nyilvánosan elégetik az európai közösség zászlaját és nyíltan az Unióból való kilépés mellett kampányolnak. Pártelnökük szavakban elítéli ugyan az antiszemitizmust, de néhány éve még azt mondta: a „könyökén jön ki a holokauszt”, rezzenéstelenül megtűri frakciójában az emlékcipők leköpőit, közméltóságba emeli erőszakos skinhead-vezérét, megvalósíthatatlan és költségvetésileg fenntarthatatlan ígéreteket tesz, az Unión kívüliség populizmusával pedig átveri a fiatalokat. Ez az a párt, amely egész Európában szalonképtelen. Amely miatt tiltakozásul nemrég elsötétítették a római Colosseumot. Amely, ha kormánypozícióba kerül – európai, nyugati partner hiányában – teljesen elszigeteli a magyar nemzetet. 

Orbán Viktor 2003-ban egy interjúban a Jobbikról atyai kedvességgel és „bátorító szeretettel” így fogalmazott: „(…) becsületes, rendes, nemzeti érdekek iránt elkötelezett, az élet mélyebb értelmét kereső fiatalokról van szó. Én nagyon kívánom nekik, hogy legyenek sikeresek az életben, és itt a közéleti próbálkozásaikat is siker koronázza (…) az idő lehet, hogy őket fogja igazolni.”  Milyen más értelmet nyernek most ezek a mondatok. Be kell látnunk, az idő azt igazolta: a Fidesz és a Jobbik ugyanazt az Európa-ellenes politikát képviseli, amely csakis a vesztesekhez láncolja Magyarországot. Ideje lenne végre egyszer a győztesek oldalán állni. Mi, Európa oldalán állunk. 

Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő
2015. április 19.