mszp.hu | Belföld
2021. december 08. 14:15

Az igazságügyi miniszter személyesen is szégyent hozott az országra, azonnal távoznia kell

Az igazságügyi miniszter személyesen is szégyent hozott az országra, azonnal távoznia kell
Kétség sem férhet ma már a Fidesz-kormány mindennapos jogtiprásaihoz, és mindenki látja, hogy ezek a legfelsőbb körökig érnek abban a korrupt rendszerben, ahol egyebek mellett az embereket kifosztó koncessziókat is osztogatják a haveroknak.

A korrupcióban lelepleződött igazságügyi államtitkár, Völner Pál ügyében össze kell hívni az egyébként fideszes vezetésű mentelmi bizottság ülését, hogy a bukott államtitkár mentelmi jogának felfüggesztésére szolgáló ajánlását a bizottság átadhassa az Országgyűlésnek – mondta el Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, a Honvédelmi és rendészeti bizottság tagja kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Mivel a jövő héten van a parlamenti ülésszak vége, és nagyjából erre az évre is a tervek szerint a vége, ezért elkerülendő, hogy mondjuk ezzel az adminisztratív kis játékkal, hogy a bizottságot nem hívják össze, és akkor így aztán megint heteket, hónapokat lehet csúsztatni a dolgon. Ezért a magunk részéről mi kezdeményezni fogjuk – és bármikor is van, nyilván az ellenzéki képviselők ott lesznek –, hogy határozatképes és döntésképes legyen a biztosság” – jelentette be Harangozó.

Kérdésre, hogy esetleg belső harcok vagy bosszú robbantotta-e ki a Völner-ügyet, illetve, hogy valóban a Legfőbb Ügyészség függetlenségét igazolja-e az eset, a szocialista politikus figyelmeztetett, „Itt nem azt látjuk nagy valószínűséggel, hogy az államtitkárra utazva fölgöngyölítették ezt az ügyet, hanem azt, hogy volt egy ügy, ahol azonos szintű szereplők egymást feljelentették, majd amikor az érintettet büntetőeljárás alá vonták, tehát mondjuk konkrétan letartóztatták, akkor ő akár egy vádalkuval, akár csak a vallomásában, szépen bediktálta, hogy itt mi zajlott”.

Harangozó hangsúlyozta, innentől kezdve nem az ügyészség függetlenségéről van szó, hanem egyszerűen lehetett egy olyan eljárás, ahol több szereplő vallott az ügyben, amivel a Fidesz vagy a Legfőbb Ügyészség sem tudott már mit kezdeni, és aminek „a következményeit most isszák”.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese arra is rámutatott, Völner Pál Varga Judit bizalmi embere volt. „A másik ügyben, a Pegasus-ügyben (…) törvénytelenül Varga Judit maga mondta, hogy folyamatosan átadta a titkosszolgálati lehallgatások engedélyezését Völner Pálnak. Ami azért érdekes, mert a kétharmados Nemzetbiztonsági Törvény magát a minisztert nevesíti – ezt többször elmondtuk. Tehát ez eleve nem volt rendben” – húzta alá.

„Varga Judit nevezte ki miniszteri biztosnak, hogy teljhatalommal felügyelje ezt a területet, és látjuk most jelen pillanatban az információk szerint, hogy ebben az ügyben megvesztegethető volt. Valóban adódik a kérdés, hogy a másikban, a titkosszolgálati engedélyezésekben patyolattisztán, csak a törvényeknek megfelelően járt-e el, miközben ugye a tavaszi hír az volt, hogy havi 140 (!) ember lehallgatását jegyezték elő az igazságügyi tárcánál” – emlékeztetett az állampárti módszereket idéző botrányra a szocialista képviselő.

A Pegasus-ügyre térve, Harangozó leszögezte, a gondok már ott kezdődtek, hogy Vaga Judit nem is ruházhatta volna át a lehallgatás-engedélyező jogkörét az államtitkárára. „Van egy törvény: az van benne, hogy az igazságügyi miniszter hagyja jóvá a lehallgatásokat. (…) Ha be lehet mutatni egyetlenegy aláíráson is, hogy aznap történt, amikor Varga Judit a tárcában ott ült a helyén, akkor már nem áll meg, hogy az államtitkára az ő „helyettesítő” jogkörében, az ő akadályoztatása miatt járt el, hanem azért, mert egyszerűen a miniszter erről a jogköréről – szerintünk nem törvényesen – lemondott”.

Kiemelte, Vargának tehát ebben a tárcában a vezető szerepe nem maradhat meg. „Igazságügyi minisztériumnak hívják ezt az intézményt több mint 100 éve. Igazságügyi miniszter egy ilyen korrupciós botrány után, én azt gondolom, hogy nem maradhat ott a helyén” – hangsúlyozta az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Kapcsolódó párttagok