2012. szeptember 26. 11:51

Az ígéretekből mi teljesült?

A Fidesz gazdaságpolitikája a káosz jeleit mutatja. A kormány a fiataloktól ezzel a gazdasági helyzettel, amit Magyarországon teremtett, elveszi a jövőt! Az infláció nő, míg a bérek vásárlóereje csökken. Két és fél éves Fidesz kormányzással a hátunk mögött, számot kellene vetnünk, hogy az ígéretekből mi teljesült?

A Fidesz azt ígérte: hogy megvédi a nyugdíjakat! Ehhez képest hárommillió ember nyugdíjcélú megtakarítását államosították, majd felélték azt. Az Orbán-kormány azt ígérte: csökkenti az államadósságot. Ennek ellenére ma gyakorlatilag ugyanakkora az államadósság mértéke, mint a kormányváltáskor volt. A Fidesz azt ígérte: „söralátét méretűre” egyszerűsíti az adóbevallást, csökkenti az adókat. Ehhez képest, 25 új adónemben 600 milliárd forinttal több adót szed be. Az Orbán-kormány azt ígérte: megvédi a lakosságot a különadók áthárításától. Az áthárítást nem sikerült megakadályozni, így a válságadókat mégis a lakosság fizeti. A Fidesz azt ígérte: csökkentik az adókat, és egyszerűsítik, kiszámíthatóvá teszik a rendszert, szakítanak a megszorítások politikájával. Ennek ellenére az adóterhelés magasabb lett, mint a kormányváltáskor volt, azaz megközelíti a 40%-ot.

Átlagosan kéthetente változtatják az adószabályokat, a rögtönzések, módosítások és az egyeztetések hiánya növeli a kiszámíthatatlanságot, amely a tőke menekülését eredményezi az országból. Az adó csak a jobbmódú magas keresettel bírók számára csökkent, hiszen az egy kulcsos adónak köszönhetően még többet vihetnek haza.

Már másfél év Fidesz kormányzás után a nemzetközi hitelminősítők egy része befektetésre nem ajánlott kategóriába minősítette le a magyar állampapírokat, az elhibázott gazdaságpolitikának köszönhetően. Magyarország mára a világon befektetési szempontból a legkockázatosabb országokhoz tartozik.

Egymillió új munkahely teremtésről már a kormány sem beszél, hanem inkább arról, hogy a jelenlegiek megőrzése is eredmény lenne. Az általuk meghirdetett Munkahelyvédelmi Programhoz szükséges 300 milliárdra viszont nincs meg a fedezet, míg a Program propagálására, pedig már 700 millió forintot elköltöttek.

Ebből a helyzetből egyetlen kiút van: hiteles gazdaságpolitika, amely a megbízhatóságon, kiszámíthatóságon és a jogbiztonságon alapul. A fogyasztás és a gazdaság növekedését pedig csak befektetésbarát politikával, járulékcsökkentéssel és a többkulcsos adórendszer visszaállításával lehet elérni.

Jeles Viktor,
az MSZP HBMTSZ elnökségi tagja