Népszava
2011. november 18. 12:28

Az IMF jön. Vajon Orbán mikor megy?

A kormány végre megint egyszer hagyta magát meggyőzni a gazdasági realitásoktól, és - ha körmönfont retorikai fordulatokba bújtatva is - de gazdasági minisztere bejelentette, visszatér a tárgyalóasztalhoz az IMF-fel, miután másfél év alatt a tönk szélére, az államcsőd közelébe manőverezte az országot.

A londoni felzárkózó piaci elemzők a hír bejelentése után azt valószínűsítették, hogy a várható megállapodás a szinte "kondíciók nélküli" rugalmas hitelkeret és az általában erős feltételekhez kötött "szabvány" készenléti hitelegyezség között lehet majd.

A hazai sajtónak eltartott néhány percig, amíg a nap hírét kihámozta az agyament sikerpropagandát pufogtató minisztériumi közleményből, felismerte a kormány visszatérési szándékát az IMF védőszárnyai alá. Amint világos lett, hogy erről van szó, a budapesti tőzsde az égbe szökött, az euró árfolyama percek alatt 6 százalékot esett a forinthoz képest, az OTP hirtelen több mint 8, a Mol 6 százalékot erősödött. Többheti mélypontra süllyedt a csütörtök délutáni londoni kereskedésben a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása arra a hivatalos bejelentésre, hogy tárgyalások kezdődnek a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között egy "új típusú együttműködésről".

Mindenki tudta napok óta, hogy nem lehet már tovább húzni az időt, mivel percekre vagyunk az ország végzetes leminősítésétől a bóvli kategóriába, ami végzetes nagyságúra növelné a már most is alig elviselhető nyomást az ország gazdaságára és az államcsőd szélére taszította volna az országot. A kormánynak nehéz lett volna tovább vállalnia a felelősséget a nyakasságáért, az értelmetlen "nemzeti szabadságharc" folytatásáért, és Orbán Viktornak is be kellett látnia, még ha jóval később is tette ezt meg, mint ahogy a józan ész megkövetelte volna, hogy itt már vége a presztízs elsőbbségének, mondott volt erről bármit is a kormányfő, akár azt is, hogy, ha az IMF jön, akkor ő megy.

Nemrég még hallani sem akartak az IMF-ről

Szeptember 29. Varga Mihály miniszterelnökséget vezető államtitkár: a magyar kormány nem tervez semmilyen új készenléti hitelmegállapodást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).
November 5. Kövér László (Fidesz), az Országgyűlés elnöke: ahol az IMF előírásai szerint próbáltak kilábalni a válságból, ott mindig gazdasági és szociális katasztrófa lett a következmény.
November 12. Orbán Viktor kormányfő: a magyar kormány a Nemzetközi Valutaalap "nagylelkűsége" helyett a piaci finanszírozást részesíti előnyben.
November 15. Lázár János Fidesz- frakcióvezető: nem tudom, az európai gazdasági környezet milyen lépéseket fog kikényszeríteni, de a magyar kormány már tavaly úgy döntött, ezután az IMF-től független utat fog járni.

Az MNB részt akar venni a tárgyaláson

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből értesült a kormány szándékáról, hogy együttműködésre készül a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - közölte a jegybank az MTI-vel csütörtökön. Az MNB szerint "az IMF-el történő bármely típusú együttműködés esetén az érintett ország kötelezettségét az adott ország jegybankja és kormánya közösen vállalja. Ennek megfelelően a következő időszakban zajló IMF-tárgyalásoknak az MNB részese kell legyen" - áll a közleményben.

Népszava

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=491958