MTI/mszp.hu
2011. április 05. 18:30

Az indoklás nélküli elbocsátások leállítását követeli az MSZP

Az MSZP arra szólítja fel a kormányt és a köztisztviselőket alkalmazó önkormányzatokat, hogy azonnal állítsák le a kormánytisztviselők és a köztisztviselők indoklás nélküli elbocsátását - mondta Lamperth Mónika, a szocialisták közjogi kabinetvezetője az Alkotmánybíróság (Ab) döntését kommentálva az MTI-nek.

Az Ab kedden egyhangú határozatban alkotmányellenesnek mondta ki a köztisztviselők jogállásáról szóló törvénynek azt a szabályát, amely a munkáltató számára lehetővé teszi a köztisztviselők indokolás nélküli felmentését. Az alkotmánysértő rendelkezést a testület a határozat közzétételét követő nappal semmisítette meg.

Lamperth Mónika emlékeztetett arra, hogy az Ab februárban már megállapította: alkotmányellenes a kormánytisztviselők indokolás nélküli felmentésének lehetősége. Ezt a rendelkezést akkor május végi határidővel semmisítette meg a testület. A szocialista politikus ugyanakkor - pártja korábbi véleményének megfelelően - kijelentette: a kormánynak a határozat hatályba lépéséig is tartózkodnia kell az alkotmánysértő rendelkezések alkalmazásától, így a kormánytisztviselők és a köztisztviselők indoklás nélküli kirúgásától.

Az Ab döntésével kapcsolatban az MSZP-s politikus leszögezte: a testület visszaigazolta a szocialisták érveit, miszerint jogállamban senkit sem lehet alkotmányos jogaitól megfosztani, az indoklás nélküli elbocsátás pedig sérti a munkához, a közhivatal viseléséhez, valamint az emberi méltósághoz való jogot. Azt is mondta: a kormány nem gyakorolhat "totális hatalmat" a köztisztviselők felett.