mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Pénzügy
2021. május 28. 13:47

Az infláció megfékezésével foglalkozzon a jegybank, ne magára költsön 50 milliárdot

Az infláció megfékezésével foglalkozzon a jegybank, ne magára költsön 50 milliárdot
Miközben látjuk, hogy egekben az infláció, a fideszes kormány és a befolyása alatt álló jegybank „nemzetgazdaságilag kiemelten fontos beruházásként” nem kevesebb, mint 54 milliárd forintot szeretne eltapsolni pusztán a jegybank épületének felújítására.

Ennek az összegnek a tizede is elég lenne arra, hogy elbulizzák, így a jegybank foglalkozhatna az alapvető kötelességeivel a magyar emberek érdekében – emelte fel szavát pénteki online sajtótájékoztatóján dr. Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője.

Elmondta, hiába állítja Varga Mihály, pénzügyminiszter, hogy kiugróan magas hazánkban a beruházások száma, ezek nem teszik élhetőbbé az emberek életét vagy versenyképesebbé Magyarországot. „Láttuk a hírt, hogy mire költ a Magyar Nemzeti Bank: 54 milliárd, azaz 54.000 millió forintból újítják fel a jegybank épületét! Persze az ember ilyenkor felteszi a kérdést (…), hogy attól, hogy Matolcsy luxusberuházást csinál a Szabadság téren, könnyebb lesz-e a magyar emberek élete”?

Kifejtette, 54 milliárd forint iszonyatosan nagy összeg: több mint a duplája annak a 26 milliárdnak, amit Budapesten a turisztikai jelentőséggel és összekötő szereppel bíró, ikonikus Lánchíd felújítására költenek. „A jegybank épületéről ezek nem mondhatóak el, az nem egy turisztikai látványosság, nem húzza magával a gazdaságot és még azt is lehet mondani, hogy oda egyszerű halandó be sem mehet”.

A szocialista politikus elismerte, hogy a most100 éves jegybank úgymond „megtestesíti Magyarország szuverenitásának egy szeletét”, amit méltó módon meg kell ünnepelni, ám azt kétségbe vonta, hogy ezt egy ilyen év után 54 milliárd forintból kell megtenni, ami egy havi átlagfizetés 11.000 évi összege.

Szakács László aláhúzta, pártja szerint tized ennyi pénzből is méltó módon meg lehet ünnepelni a jegybank 100 éves évfordulóját. „Az is rengeteg pénz! Az is 5,4 milliárd forint lenne, hogy ha úgy gondolják, hogy megpróbálnak ésszerűen gazdálkodni, nem pedig ésszerűtlenül költekezni”.

Figyelmeztetett, ennél a beruházásnál is várható, hogy „házi beszállítók” lesznek, hiszen nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás lesz.  „Magyarán mondva, azt csinálnak a közpénzzel, amit akarnak, el fogja veszíteni a közpénz jellegét.”

Az MSZP-s képviselő elmondta, szerinte a kiugróan magas összegnek sokkal jobb helye is lenne, és a jegybanknak sem ezzel kéne igazából foglalkoznia. „Ünnepeljük meg méltó módon, hogy 100 éve áll a jegybank, akár ennek a tizedéből, de a jegybank foglalkozzon az inflációval, ami ma Magyarországon rekord magas, foglalkozzon az államadósság kérdésével, ami újra rekordmagasságokban van, és természetesen foglalkozzon a forintnak az árfolyamával, ami viszont rekordmélységben van” – mutatott rá.

„Természetesen, fontos az, hogy méltóképpen lehessen megünnepelni a jegybank 100. évfordulóját – én azt gondolom, hogy ezt annak a pénznek a tizedéből is nagyon-nagyon szépen meg lehet csinálni. Ez is egy borzasztó nagy summa, és a fennmaradó pénzt fizessék be a költségvetésbe. Ott akár olyan fejlesztéseket is végrehajthatnak, ami a közszolgáltatásokat olcsóbbá, jobbá, elérhetőbbé teszi a magyar emberek számára, vagy éppen, ha szociális kérdésekre akarják fordítani, akkor arra is van lehetőség, és ezzel meg lehetne spórolni legalább 50 milliárd forintot a magyar költségvetésben” – hangsúlyozta dr. Szakács László.