mszp.hu | Gazdaság | Pénzügy
2023. augusztus 15. 12:15

Az infláció továbbra sem közelít az ideális szinthez

Az infláció továbbra sem közelít az ideális szinthez
A hazai infláció csökkenése nem a kormánynak köszönhető, hanem természetes folyamat, a valódi kérdés azonban az, hogy mikorra fog majd az ideális 3 százalék körüli szintre csökkenni. Vajda Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának elnöke az ATV A nap híre műsorának hétfői vendége volt, ahol kifejtette véleményét a hazai gazdasági helyzetről, a kormány kommunikációjáról és arról is, hogy Soros György alapítványai befejezik, átalakítják az EU-ban folytatott tevékenységeiket.

Vajda Zoltán elmondta, szerinte tökéletes mintavételi pont lehet az infláció szemléltetésére a közepes méretű tejföl, mely tavaly még csak 500, idén pedig már 1000 forintba kerül. Hozzátette, annak ellenére, hogy elkezdett csökkenni a hazai infláció, a kisebb mértékű áremelkedés is komoly drágulást eredményez, hiszen az adott termék jelentősen megnövekedett árának hányadával növekedik tovább az ár. 

A kialakult piaci bizalmatlanságnak pedig több oka is van, az egyik például az, hogy a miniszterelnök utasításokat és kéréseket fogalmaz meg a pénzügyminiszternek és a jegybankelnöknek. Az MSZP országgyűlési képviselője emlékeztetett, egy „normális” országban a fiskális és a monetáris politika teljesen elkülönül, nem lehet egymásnak „üzengetni”. Az pedig, hogy az infláció mértéke az év végére egyszámjegyű lesz előre látható volt, de nem azért, mert Orbán Viktor ezt adta ki utasításba, hanem a bázishatásnak, valamint a világban történő gazdasági folyamatoknak köszönhetően.

A kormány kommunikációjával kapcsolatban Vajda Zoltán elmondta, nagyon reméli, hogy a magyar emberek jobban hisznek a saját szemüknek, mint a propagandának, hiszen, ha valóban háborús infláció sújtaná Magyarországot, akkor a szomszédos országokban is hasonló magas inflációnak kellene lennie, ez azonban mégsincs így. Hozzátette, az infláció csökken, annak ellenére, hogy a kormány mindent megtett azért, hogy ez ne történjen meg. Ez pedig azzal magyarázható, mivel a váratlanul magas inflációnak mindig a kormány a győztese, többek között az adóbevételek miatt is. 

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány az egyszámjegyű inflációt tűzte ki célul, a szocialista politikus megjegyezte, ez alapvetően érthetetlen, hiszen a 2-3 százalék körüli drágulás az ideális. A valódi kérdés és kihívás, hogy az egyszámjegyű infláció hogyan fog lecsökkenni az ideális szintre, 3 százalékra.

Csak 6 százalékkal emelik az otthonápolási díjat, Vajda Zoltán szerint ez annak tekintetében különösen felháborító, hogy a Mészáros Lőrinc által használt luxusjacht árából rendezni lehetne az otthonápolással kapcsolatos kéréseket egész évre, hiszen csupán minimálbért kérnek, valamint azt, hogy munkaviszonynak számítson az otthonápolás.

Kövér László a napokban azt nyilatkozta, hogy meg kell nyerni a politikai és szellemi csatákat is, melyeket a „nyugati világot elpusztítani akaró, Szent II. János Pál pápa megfogalmazása szerint a halál kultúrájának nevezett erő ellen kell megvívnunk”. Vajda Zoltán viccelődve azt mondta, a nyári szünet azért is jó, mert akkor legalább nem kell Kövér Lászlót hallgatnia, mint egyébként a parlamentben. Ha pedig kicsit is komolyan lehetne venni a házelnök szavait, akkor érdemes megvizsgálni, mégis miért lenne a nyugat annyira elborzasztó. A szocialista politikus egyetemek példáját említette, hiszen szinte biztos, hogy a legtöbben inkább egy berlini vagy stockholmi egyetemen szeretnék látni gyermeküket, nem egy észak-koreain.

A napokban megjelent hírek szerint Soros György alapítványai befejezik az Európai Unióban folytatott tevékenységeiket, Vajda Zoltán elmondta, ő maga is a CEU-n végzett, melyet évekkel ezelőtt üldözött el Budapestről a kormány. Szerinte az alapítványnak még bőven lenne feladata hazánkban, azonban azt örvendetesnek tartja, ha Európa „szerencsésebb” részén, nyugaton, már úgy látják az alapítvány vezetői, hogy kevésbé van tennivaló.

A Költségvetési Bizottság elnöke szerint érdemes lenne a hazai vagyonos üzletembereknek példát venni az amerikaiakról vagy a nyugatiakról, akik úgy érzik, hogy felelősséggel tartoznak a felé a társadalom felé, melynek köszönhetően meggazdagodtak. Vajda Zoltán szerint itthon nem lehet beszélni ilyen fajta gazdagokról, szerinte két felé lehet osztani a magyar milliárdosokat, az egyik fele csupán a NER-nek köszönhetően gazdagodhatott meg, a másik pedig ugyan valós piaci teljesítménynek köszönhetően tett szert vagyonra, mégis függ a kormánytól, hiszen bármikor „kicsinálhatják” őket.

Kapcsolódó párttagok