mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 22. 16:20

Az inflációkövető nyugdíjemelési technika az évszázad átverése

Az inflációkövető nyugdíjemelési technika az évszázad átverése
Az inflációs adatokról, a nyugdíjemelés kérdéséről, az elhibázott kormányzati politikáról és a társadalom nehéz helyzetéről is beszélt Korózs Lajos, az MSZP alelnöke az ATV start című műsorában.
Az éves nyugdíjas infláció év végére 19 százalék környékére várható. „Az MSZP azt mondja, hogy legalább 4 százalékos kiegészítő nyugdíjemelésre volna szükség” – fogalmazott Korózs Lajos. Világosan látszik, hogy a kormány azt a technikát alkalmazza, hogy előző év közepén elfogadja a következő évi költségvetését, és rögzíti a várható infláció mértékét, miközben pontosan lehet látni előre, hogy a tervezett inflációs ráta nem lesz tartható, hiszen messze a tervezett felett van az infláció mértéke, ráadásul a nyugdíjas fogyasztói árkosár alapján még magasabb, mint az átlagos, a lakosság egészére vetített adat. Azonban a bizonytalansági tényezőkből az is következik, hogy ha a tervezett mértéknél magasabb az infláció akkor „azt a kormány benyeli” – érvelt az MSZP alelnöke. 
 
Így jártak a tavalyi évben is a nyugdíjasok, amikor 1,2 százalékos emelés maradt el, ami több ezer forintos különbség és ennek a gyakorlatnak az  évről-érve való ismétlődése esetén végül jelentős, érdemi különbség lesz kimutatható. „A nyugdíjasok tendenciózusan hiteleznek a kormánynak úgy, hogy nem fizet a kormány utána kamatot” – mondta Korózs Lajos. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a nyugdíjasok kétharmada ma az átlagnyugdíjat sem kapja meg. 

Az MSZP alelnöke az inflációs adatokkal kapcsolatosan emlékeztetett, hogy a jegybankelnök legutóbbi kritikus hangvételű beszédében elmondta, hogy a „kormány akkor lépett a gázra, amikor a fékre kellett volna.” A magyar állampolgárokat azonban nem a fiskális- és monetáris politika kérdéseinek részletei érdeklik, hanem az, hogy meg tud-e élni abból a pénzből, amit hónapról-hónapra kap. 
 
A társadalmi szerződés lényege, hogy 40-45 éven át a jövedelmünk egy részéről lemondunk, adód és járulékot fizetünk azért, hogy ha „nyugdíjasok leszünk, akkor a jövedelembiztonságunkat a kormány garantálja” – érvelt az MSZP politikusa.
Az inflációkövető nyugdíjemelési technika pedig egy csőd, az „évszázad átverése”, hiszen a kormánynak meg kellene őriznie a nyugdíjak vásárlóértékét, azonban ez évek óta nem történik meg. Ezzel a technikával azt is garantálja a kormány, hogy a nyugdíjak le fognak maradni a bérektől. 
 
A műsor végén szó volt arról is, hogy egyre több idős szorul rá arra, hogy eltartási szerződést kössön a megélhetési nehézségek és a kiszolgáltatott helyzet miatt. Korózs Lajos elmondta, hogy ennek a bekövetkezését előre lehetett látni, ráadásul a szociológiai értelemben vett, úgynevezett „szendvicsgeneráció” is különösen nehéz helyzetben van, hiszen egyszerre kell gondoskodnia az idős szüleiről és a gyermekeiről is. 
 
„Ráadásul borzasztó keveset keresnek a magyarok, nagyon rosszul fizetett munkát végeznek, nagyon rossz az egészségi állapotuk és sajnos még korán meg is halnak” – összegzett az MSZP alelnöke. 

Kapcsolódó párttagok