2011. január 14. 17:00

Az innováció a fejlődés kulcsa!

Hatékony innovációs politika nélkül a fejlődés elképzelhetetlen az Európai Unióban - hangsúlyozták Brüsszelben az "EU jövője" című konferencián. Martin Schulz, a szociáldemokrata frakció elnöke szerint, a párt nevéhez, oly szorosan kötődő progresszív politikát kell folytatni, akkor is, ha innovációról van szó. Herczog Edit úgy véli, elsősorban az innovációt is sújtó pénzhiányra kell megoldást találnia a közösségnek.

A vita célja egyértelműen az volt, hogy az innováció valódi serkentői, a kis- és nagyvállalatok valamint a kutatók szakmai ajánlásokkal tereljék a parlamentet a helyes és fenntartható innovációs stratégia irányába. A konferencián kiemelt szerepet kapott Ázsia, akivel fej-fej mellett halad Európa az innováció területén, bár kétségtelen, hogy a Kína és India között megkötött technológiai együttműködésnek köszönhetően Ázsia elképesztő előnyre tett szert. Igaz, hogy az innovációs összefonódás eredményeire még várnunk kell, de ezt nem ölbe tett kézzel kell megtennünk. Sajnos az erre irányuló motiváció még láthatatlan. Az ENSZ friss, a lakosság jövőbeli kilátásait vizsgáló közvélemény-kutatása szerint, az európai országok a pesszimisták hátul kullogó csoportjában végeztek. Ezzel szemben a kínaiak 82%, az indiaiak 80% látja erősen pozitívan a hazája jövője.

Arról természetesen konszenzus uralkodik a döntéshozók között, hogy Európa jövője a hatékony, tudásalapú ipari társadalomban rejlik, mely környezetbarát, fenntartható megoldásokra épít. De az innovációs fejlődésnek nem csak mentális, hanem költségvetési akadályai is vannak. Jelenleg a költségvetésben nem kap igazán értékelhető szerepet a K+F, bár európai parlamenti célkitűzés, hogy ezen változtatni kell. Herczog Edit európai parlamenti képviselő a konferencia egyik fő témáját, mint égető problémát az ?innováció finanszírozhatóságát? emelte ki. A képviselő évek óta kitart amellett, hogy Európa gazdasági növekedése egyaránt múlik a GDP és foglalkoztatás gerincét adó kkv-k helyzetbe hozásán és a gazdasági- társadalmi innováción. "Az innovatív kkv-k a hatékony európai innovációs politika molekulái!" - fogalmazott.

Judith A. Merkies a vita levezetője szerint, az Unió egyedülálló saját forrása - melyben az első a világon - a kreativitásra való képesség. Serkentése, kiaknázása és finanszírozása az EU feladata, így a Bizottság EU 2020-as programja az első lépés egy forráshatékony társadalom kialakításához!