Az internetadó egy újabb indokolatlan sarc

Az MSZP-nek az internetadóval elvi, szakmai és társadalompolitikai problémái vannak - jelentette ki kedden Körei László, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnökségének tagja.

Igazságtalan egykulcsos adórendszer van ma Magyarországon, ahol ez az új típusú adónem sarcként érintené az állampolgárokat. A társadalom jelentős része napról napra szegényebb, míg a társadalmi újraelosztás a felső tízezernek kedvez. Több tucat új adóval sújtotta már a kormány az elmúlt években is az állampolgárokat, amit az MSZP eddig is igazságtalannak tartott. Pártunk a többkulcsos, progresszív adórendszer híve. Az internetadó fölösleges adóteher, a rossz kormányzati politika hibás terméke – hangsúlyozta a megyei politikus.

Előkészítetlen, átgondolatlan, az EU iparági elveivel is szembe megy. Társadalmilag is kifogásolható, mert semmilyen szakmapolitikai egyeztetés nem előzte meg az új adónem bejelentését. Minden szempontból elhibázott az internetadó bevezetésének elképzelése – tette hozzá, megjegyezve, hogy Európában rövidesen ingyenes lesz a roaming szolgáltatás, így a környező országok szolgáltatói olcsóbbá válhatnak a hazaiaknál. Egy ilyen adó bevezetése tömeges külföldi szolgáltatónál váltott SIM- kártya megjelenését eredményezheti a magyar piacon. Emellett mélyíti a digitális szakadékot, és az infokommunikációs akadálymentesítés, - ami egy fontos európai törekvés - mind elmaradhat hazánkban.

A kormány – nyilatkozatával ellentétben – sem a társadalmi szereplőkkel, sem az ellenzékkel, de még önmagával sem egyeztetett ebben a kérdésben, csak néhány ember eldöntötte, hogy lesz –fogalmazott a képviselő.

Körei László tiszalöki sajtótájékoztatóján szólt a baloldal sikeréről is. A városban az MSZP megyei közgyűlési listája 30 százalékot ért el a választásokon. Ha Tiszalökön múlott volna a választás, most két és félszer ennyi frakciótagja lenne az MSZP-nek a megyei közgyűlésben – hangsúlyozta, majd megemlítette saját személyes sikerét is: fiatal, baloldali demokrataként 1014 szavazatot kapott, míg az MSZP 554 szavazatot szerzett. Sikerének titkáról elmondta, hogy kampányában egy új típusú politikai kultúráról szólt, egy olyan stílust képviselt, amihez program is társult, és minden nap az emberek között dolgozott. Büszke arra, hogy ötpárti támogatással nyert Tiszalökön.

A képviselő szólt arról is, hogy az MSZP a következő években önállóan fogja pártját építeni, hiszen a legfajsúlyosabb és a legnagyobb baloldali tényező a mai Magyarországon. Helyben kell újraépíteni a társadalmi baloldalt – mondta. Körei László küldetésének érzi ezt a munkát, és az MSZP szimpatizánsait is arra biztatta, vegyenek részt az újjáépítésben.  

„Nem süllyedt el a hajó, léket kapott, de a léket folyamatosan befoltozzuk.” – fogalmazott.

2018-ra társadalmi baloldalként, világos alternatívával, hiteles személyekkel újjáépülünk, és kormányozni akarunk, helyben, regionálisan és országosan egyaránt.