MTI/mszp.hu | Belföld | internetadó NAV parlagfű parlament
2014. november 03. 18:05

Az internetadótól a parlagfű-mentesítésig - Országgyűlés

Megyei agrárkamarák, költségvetési törvény, internetadó, szociális temetés, a NAV elnökének szabadsága. Ülésezett a parlament.

Magyarországnak Európában a helye!

Magyarországnak Európában a helye! Erre a kormánypárti képviselőket ma már emlékeztetni kell a Parlamentben is.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 

A strucc és a beton

Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes szánalmasnak, nevetségesnek és elszomorítónak minősítette, amit a kormány az internetadó és a korrupciós vádak esetében "előadott".

A adójavaslat visszavonásáról azt mondta: ha megint becsapják az embereket, még nagyobb tiltakozás elé nézhetnek. Szerinte a kabinet más formában kívánja bevezetni az adót, és a nemzeti konzultáció után, "majd a népakaratra hivatkozva újra nekifognak az internet korlátozásának".

Elmondta azt is, hogy pártja politikai nyilatkozatot nyújtott be és az alaptörvény hatodik módosítását kezdeményezi, hogy garanciát kapjanak az internetadó elvetésére. "Költséges és ellenőrizhetetlen" konzultációk helyett adják vissza az emberek jogát a népszavazáshoz! - szólított fel.

A megyei agrárkamarák kiszolgálják a baráti kört

Gőgös Zoltán interpellációjában arról beszélt, hogy nem lehet fellebbezni a - "helyi földbizottságok híján" - döntő megyei agrárkamarák azon határozatai ellen, amelyekben arról foglalnak állást, élnek-e vétójogukkal a földvásárlások során.

Felháborító, hogy "a fideszes politikusokból álló agrárkamarák visszaélnek a bizalommal, és kiszolgálják a baráti kört" - mondta az ellenzéki képviselő.

Miért nem vonják vissza a költségvetési törvényt?

Bangóné Borbély Ildikó szerint bár többször megígérték idén a családi adókedvezmény emelését, ez mégsem valósul meg. "Választási blöff" volt, pedig 350 ezer család számított arra, hogy jövőre többet kapnak, keresettől függően 13-20 ezer forinttal - mondta a szocialista politikus. Szerinte az ötezer forintos házasodási kedvezmény diszkriminatív, mert csak a munkával bírók kaphatják, és addig, amíg nem jogosultak a családi adókedvezményre.

Azt mondta, adóemelésekkel, új adókkal további terheket raknak a családokra, egy átlagos család 10 ezer forintot is bukhat majd havonta. "Kinyírják" a béren kívüli juttatások rendszerét is, és havi 4 ezer forinttal kap majd kevesebbet egy kereső; sikerült lenullázni a rezsicsökkentés látszólagos hasznát is -  sorolta, majd azt kérdezte: miért nem vonják vissza a benyújtott törvényjavaslatot?

Embertelen a szociális temetés

Korózs Lajos arról beszélt, hogy január 1-jétől életbe lép a szociális temetés rendszere, amely a szegényeket haláluk után is elkülönítené a nem szegényektől. Idézve a vonatkozó szabályokat az MSZP-s képviselő azt mondta: embertelen, az emberi méltóságot sérti, cinikus, s azoktól vár el közreműködést, akiknek semmijük nincs.

Emlékeztetett a kegyeleti járandóság bevezetéséről szóló javaslatukra, amelynek célja "a valódi segítségnyújtás" volt, de amit lesöpörtek az asztalról. Van esély, hogy ezt a rendszert mégse vezessék be? - kérdezte a szocialista politikus.

Engedélyezte-e a kormány, hogy a NAV elnöke szabadságra menjen?

Az azonnali kérdések sorát nyitó Tóth Bertalan azt mondta, hetek óta lázban tartja a magyar közéletet az amerikai kitiltási ügy, ugyanis hat magyar állampolgár - köztük kormánytisztviselők - nem léphet be az Egyesült Államok területére. A politikus felháborítónak nevezte, hogy az adóhatóság elnöke és helyettese eközben szabadságra ment. Feltette a kérdést, hogy ezt a kormányzat engedélyezte-e a szabadságot, illetve megkérték-e Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét, hogy szabadságát szakítsa meg, és térjen haza Magyarországra.

Vizsgálják-e a parlagfű-mentesítésre felajánlott források elköltését?


Heringes Anita felháborítónak nevezte, hogy az egykori vidékfejlesztési tárca az adók egy százalékából parlagfű-mentesítésre felajánlott források egy részét más célra, a többi közt végkielégítésre vagy gépkocsi vásárlására használta fel. Párhuzamot vont azzal, amiért a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a norvég civil alap forrásainak felhasználását vizsgálta, és feltette a kérdést: indul-e Kehi-vizsgálat a minisztérium ellen.

Mi lesz a Fővárosi Közgyűléssel?

Bárándy Gergely a Fővárosi Közgyűlés pénteki megalakulásáról szólva tett fel a kérdéseket: meddig tart majd a testület megbízatása? A főpolgármesternek valóban lesz vétójoga a közgyűlésben, és megvalósul-e a korábban már tervezett city koncepció?  

Mit tesz a kormány, hogy végrehajtsa a határozatát?

Szakács László egy 2013-as, a bányászat fennmaradását célul kitűző kormányhatározat végrehajtását kérte számon. A kormány azóta döntött arról, hogy nem kell kitermelni a nemzeti vagyont december 31-től Márkushegyen.

Közfoglalkoztattotti vagy minimálbér!