Az intézményesült korrupcióra a kormányváltás jelenti a megoldást

Az MSZP szerint nem jó a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozati rendszere és az intézményesült korrupció ellen a hosszú távú megoldást egyedül a kormányváltás jelenti.
Bárány Balázs, a párt országos elnökségének tagja szerdán Budapesten sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy éjfélig kell leadniuk az országgyűlési képviselőknek vagyonnyilatkozatukat. A kusza dokumentumból sok minden kiderülhet, de az, hogy ha "valaki történetesen egy fideszes tolvaj, az sajnos pont nem" - fogalmazott.
    
Példaként említette, ha valaki nem írja be a vagyonnyilatkozatában fél lakását, pár hektár földjét vagy egyéb vagyontárgyát, akkor a dokumentumot később mindenféle büntetés nélkül javíthatja. Hozzátette: eljárás csak akkor indulhat, ha a parlament fideszes többségű mentelmi bizottsága úgy dönt.
    
A szocialista politikus elmondta, az MSZP tavalyi, a Fidesz által lesöpört antikorrupciós javaslatcsomagjának része a vagyonnyilatkozatok reformja.
    
Ismertetése szerint ingatlanok és gazdasági érdekeltségek bevallásánál a közhiteles nyilvántartásokat kellene alapul venni, az ajándékozást és a magánkölcsönt pedig  mind a két félnek be kellene jelentenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.
    
Egy bizonyos szorzó feletti gazdagodás esetén automatikusan vagyonosodási vizsgálat indulna - részletezte.
 
    
 
Bárány Balázs azt mondta, akit rajtakapnak és határidőn túl javítja a nyilatkozatát, az automatikusan elveszítheti parlamenti mandátumát.
    
Elmondta, izgatottan várják a mostani nyilatkozatokat, hogy kiderüljön, Orbán Viktor tovább szegényedett-e? Tavaly 742 ezer forint megtakarítást vallott be a miniszterelnök, miközben barátja, Mészáros Lőrinc óránként 11 millió forinttal gyarapodott - közölte, megjegyezve, ha ez így van, akkor Orbán Viktor a világ legbőkezűbb barátja, "tartok tőle, hogy a magyarok pénzén".
    
Szerinte az nem lesz benne a vagyonnyilatkozatokban, hogy "a fideszes oligarchahálózat az gazdagabb, mint valaha".
    
Hozzátette: bizonyítottá vált, hogy Orbán Viktor családja is érintett a közbeszerzésekben, mivel egy Mészáros Lőrinc által megvalósított állami beruházás egyik alvállalkozója volt a kormányfő édesapjának egyik cége.
    
Bárány Balázs azt mondta, a fideszes körből egyedül "a NER vejének", Tiborcz Istvánnak akadt problémája az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) miatt, amely a vállalkozó cége által elnyert egyes közbeszerzések ügyében 13 milliárd forint visszafizetését javasolja.
    
A politikus arra buzdította az embereket, hogy szavazzanak az MSZP-Párbeszéd szövetségére és ezzel az intézményesült korrupciónak is vége lesz.