PES | Belföld, Külföld | iszlám tolerancia bevándorlás
2015. január 15. 19:58

Az intolerancia és a gyűlölet ideológiája ellen küzdenünk kell

Senki sem kérdőjelezheti meg polgári szabadságjogainkat! - mondta Tanja Fajon, az Európai Szocialisták Pártja Demokrácia Hálózatának (PES Democracy Network) elnöke.

A véleménynyilvánítás, a sajtó és - végül, de nem utolsó sorban - a mozgás szabadsága az Európai Unió legalapvetőbb elvei. Ezek jelenítik meg alapjogainkat - és senkinek nem áll jogában ezen elvek, vagy demokráciánk ellen fellépni.

Az elmúlt napok franciaországi eseményei mélységesen megérintettek bennünket. Világosan el kell ítélni azokat a hangokat, amik - elsősorban - muszlimok, bevándorlók és egyéb sebezhető csoportok elleni hangulatkeltésből próbálnak hasznot hajtani - fogalmazott Fajon. - Az áldozatok családjai mellett állunk, és kifejezzük legmélyebb együttérzésünket. Az intolerancia és a gyűlölet ideológiája ellen küzdenünk kell, mert azok csak elősegítik az idegengyűlölet, az iszlámellenesség és a rasszizmus előretörését.

Elfogadhatatlan, hogy egy európai ország miniszterelnöke - aki Párizsban más állam- és kormányfőkkel együtt menetelt a vallás nevében elkövetett erőszak ellen, alapvető szabadságjogaink és alapelveink védelmében, a demokráciáért -, az "illiberális" demokráciát hirdesse, és fenyegetésnek tekintse a bevándorlást - hangsúlyozta Tanja Fajon, aki a PES Demokrácia Hálózatának elnöksége mellett az S&D Frakció alelnöki tisztét is betölti.

A politikus azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy a párizsi eseményekből szélsőjobboldali mozgalmak nyerészkedjenek azáltal, hogy a Schengeni Egyezmény felfüggesztését és a belső határok újrafelállítását vetik fel. Úgy vélte, a belbiztonság nem érhető el a hangulatkeltés és a könnyen sebezhető csoportok, jelesül muszlimok, zsidók, romák és egyéb kisebbségek lenézésével, megvetésével. A belbiztonság csak akkor érhető el, ha nem felejtjük el, hogy uniónk erőssége a sokszínűség, a bevándorlás pedig lehetőség egy olyan elöregedő kontinens számára, mint Európa. Ha sikeresen akarjuk megvédeni polgárainkat és értékeinket, akkor mérsékelt erőket kell támogatnunk, erősítenünk kell a szolidaritást és a párbeszédet a tagállamok között.

Rámutatott, hogy a 2015-ös év azért fontos, mert idén emlékezünk meg az első világháború századik évfordulójáról, és idén ünnepeljük a második világháború végének hetvenedik évfordulóját. Az Európai Szocialisták Pártja és annak Demokrácia Hálózata arra kér mindenkit, hogy emlékezzen, mit jelentettek számunkra ezek a tragikus események, és emlékezzen, hogy örökségként kell megvédenünk a demokratikus és békés Európai Uniót!

Fordította: Bárány Balázs