mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Önkormányzat Pénzügy
2020. november 17. 19:48

Az iparűzési adó elvonásától bedőlnek a települések

Az iparűzési adó elvonásától bedőlnek a települések
Heteken belül megáll az élet, ha, mintegy utolsó szögként, az iparűzési adót is elvonja a kormány az önkormányzatoktól.

Az emberek pontosan tudják, mik azok a feladatok, amiket a Főváros vagy akár a nagyvárosok vagy kisebb települések önkormányzatai az egyre csökkentett forrásaikból, az utolsó leheletükkel még el tudnak végezni – állítják az ellenzéki településvezetők országszerte. Kedd délután a Kossuth téren tartottak sajtótájékoztatót MSZP-s képviselők, hogy felhívják ennek veszélyeire a figyelmet.

„Miközben elvesztettük bevételeink jelentős részét, sokkal több lett a feladat. Mi vagyunk azok, akik helytállunk gyakran a kormány helyett, hiszen működik a közösségi közlekedés, visszük a szemetet, takarítjuk az utakat, maszkot osztottunk, teszteltünk akkor, amikor a kormány nem tesztelt. És most, miközben az önkormányzatok egy része már lélegeztetőgépen van, Parragh László beteg módon arról fantáziál, hogy hogyan kellene kivégezni az önkormányzatokat Magyarországon” – mondta Tüttő Kata, Budapest MSZP-s főpolgármester-helyettese.

Emlékeztetett, az önkormányzat lényege, hogy az emberek beleszólhassanak abba, hogy az általuk befizetett adóból például mi és hol épüljön. „Azt látjuk, hogy nem a kórházakra és nem is az oktatásra megy a pénzünk, hanem a miniszterelnök lányának divatügynökségére, vadászati kiállítására, propagandára és persze még több stadionra”- mondta, megjegyezve, hogy azt is épp most döntötték el, hogy a járvány közepén megemelik a vízszolgáltatók adóját.

A szocialista főpolgármester-helyettes pártja nevében követelte a kormánytól, hogy ne az önkormányzatoktól vegye el a pénzt és költse stadionra, „hanem azon dolgozzon a több mint 300 államtitkár, hogy az a 250 milliárd forint, amit az Európai Unió az embereknek adna, megérkezzen Magyarországra”.
A sajtótájékoztatón részt vett három megyeszékhely országgyűlési képviselője is. Szabó Sándor, Szeged képviselője megállapította, egyértelmű, hogy a kormányzat hadjáratot folytat az önkormányzatokkal és a polgárokkal szemben, hiszen miközben az önkormányzatokra többletfeladatokat rónak, folyamatosan veszik el tőlük a bevételeiket.

„Szeged költségvetésében a járvány egy nyolcmilliárd forintos lyukat ütött, amiből több mint 4 milliárdért a kormányzati intézkedések a felelősek: a gépjárműadó elvétele, a közműadó emelése, az ingyenes parkolás, vagy épp a vidéki közlekedés támogatásának vagy a helyi iparűzési adónak az elvétele. (…) A kormány tekintse partnernek az önkormányzatokat, ne sarcolja őket, hiszen együtt kell fellépnünk: a sikeres védekezés záloga csak ez lehet! Követeljük, hogy fejezzék be az önkormányzatok megsarcolását” – szólította fel a kormányt Szabó Sándor.

A szocialista Varga László, Miskolc helyzetét ismertette. „Miskolcon a gépjárműadó tulajdonképpen végleges elvonása 450 millió forintos kiesés évente; a helyi közösségi közlekedés állami támogatásának kivezetése egy 500 milliós nagyságrend. Az összes elvonás és bevételkiesés így összesen 7 milliárd forint, amit nem lehet kigazdálkodni. Felszólítjuk a kormányt, hogy vonja vissza a forráselvonásokat” – követelte Varga László.

Végül Pécs példáján a tágabb gazdasági összefüggésekre is felhívta a figyelmet Mellár Tamás, Pécs Párbeszédes országgyűlési képviselője. „Pécsett a fideszes vezetés egy nagyon komoly 20 milliárdos hiányt halmozott fel, ezért is létérdek, hogy a kormány változtasson a politikáján és több forrást juttasson az önkormányzatoknak. Ez gazdasági szempontból is jó, hiszen az önkormányzatoknak juttatott pénzeknek nagyon erős multiplikatív hatása van: minden forint a GDP-t növeli, és ez a kormánynak jó, mert az adóbevételek is nőnek így”. Hozzátette, válsághelyzetben több forrás kell azért, hogy a védekezés mellett a gazdaságot az önkormányzatok újra be tudják indítani..
.