Népszava
2012. február 01. 10:30

Az ítélőtábla kezében a Klubrádió sorsa

A Fővárosi Ítélőtábla február 6-i döntésén sok múlik: ha igazat ad a Klubrádiónak, az adó tovább szólhat a 95.3-as budapesti frekvencián, ha megerősíti a médiatanács döntését, akkor bezárult a kör. Az ítélőtábla határozatával szemben ugyanis "fellebbezésnek, perújításnak, felülvizsgálati kérelemnek nincs helye".

Mint megírtuk, a médiatanács december 20-án úgy döntött, hogy a 95.3-as frekvenciát a média területén teljesen ismeretlen cégnek, az Autórádió Műsorszolgáltató Kft-nek adja. A döntés ellen a törvényben meghatározott időn belül felülvizsgálat kért a Klubrádió, mert a pályáztatással, és a döntéssel sem értett egyet. Ebben az ügyben dönt hétfőn a tábla.

A médiahatóság szerint a Klubrádió gyenge pályázatot nyújtott be, ezért veszített. Ugyanis a tavaly egymillió forint törzstőkével alapított Autórádió Kft. évi 75 millió forintos koncessziós díjat vállalt, a reklámbevételeket, és működési költségeket ismerő Klubrádió vezetése "csak" 55 milliót. Arra eddig nem adott magyarázatot a médiatanács, hogy a nyertes Autórádió Kft.-ről miért nem lehet tudni semmit. A tulajdonosok Tamás Hajnalka és Szerémi Nóra a rádiózás területén ismeretlenek, a cég székhelyeként megjelölt Bécsi úti irodában ügyvédek dolgoznak. Ráadásul úgy tudni, már most tervezik, hogy 200 millió forintért eladják a megnyert frekvenciát, sőt, a pályázaton vesztes Klubrádiót is megkörnyékezték.

Közben Arató András a Klubrádió vezetője Brüsszelben is járt, ahol Neelie Kroes az Európai Bizottság médiaügyekben illetékes alelnöke megerősítette, hogy a Klubrádiónak, mint a magyar rádiózás egyetlen kritikus hangjának tovább kell működnie. Pedig a médiahatóság minden eszközzel küzd ellene, legutóbb a testület szóvivője, Kiricsi Karola meghamisította a rádió ismert munkatársának, Bolgár Györgynek korábbi, a Danubius és Sláger frekvenciájának pályáztatásáról szóló kijelentését.

Az, hogy a kritikus hangvételű adót mindenáron el akarja hallgattatni a Szalai Annamária által vezetett testület, nem kétséges. A kormányváltás előtt a Klubrádió elnyerte az 92.9 MHz-es frekvenciát, amit később a Fidesz-kormány idején visszavett a médiahatóság, érvénytelennek minősítve a pályázati eredményt. Szalai még a Fidesz szakpolitikusaként azt mondta: a szóban forgó frekvenciára a pályázatot a vételminőség javítására és közműsor-szolgáltatásra írták ki "azzal a nem titkolt szándékkal, hogy azt a Katolikus Rádió kapja meg". De "jött a kakukk, és beletelepedett a fészekbe" - utalt a Klubrádióra. Az Arató vezette adó ezért a frekvenciáért is harcol, a Fővárosi Törvényszék (korábban Fővárosi Bíróság) két hete elhalasztotta az ügyben indított pert, az új tárgyalás február 28-án lesz.

M.J. /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=516441