mszp.hu | Belföld
2024. május 07. 11:11

Az MSZP-DK-Párbeszéd egy stabil, szavazható szövetséget kínál az embereknek

Az MSZP-DK-Párbeszéd egy stabil, szavazható szövetséget kínál az embereknek
A szociáldemokrata-zöld szövetség egy stabil, szavazható alternatívát kínál az embereknek, melynek célja, hogy 2026-ban sikerüljön kormányt váltani, mondta el Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a hétfői Egyenes Beszédben. A szocialista képviselő beszélt Magyar Péter fővárosi jelöltállításának árnyoldalairól és okairól, valamint arról is, hogy mit kínál az MSZP-DK-Párbeszéd koalíció. Az MSZP társelnöke szerint nem szabad abban az illúzióban ringatni a magyar társadalmat, hogy egyedül valaki le tudja győzni a Fideszt. Lehet, hogy megerősödött a TISZA párt, az MSZP-DK-Párbeszéd koalíció azonban majd’ másfél millió ellenzéki, baloldali szavazót tömörít.

A hétvége folyamán a pestszentlőrinci piacon kampányolt Kunhalmi Ágnes, a kerület országgyűlési képviselője, az MSZP társelnöke, valamint a TISZA párt alelnöke, Magyar Péter is. Varga Judit volt férje nem akart beszélni Kunhalmi Ágnessel, annak ellenére sem, hogy az MSZP társelnöke volt az a képviselő, aki visszafordította a Fidesztől a kerületet és csapatával rengeteg támogatást nyújt az embereknek.

A TISZA párt fővárosi jelöltállításával a Fidesz érdekeinek kedvez, ugyanis azzal, hogy az utolsó pillanatban behoznak egy új jelöltet, megoszthatják az ellenzéki szavazókat. Szaniszló Sándornak, a 18. kerület ellenzéki polgármesterének nagyon erős helyi támogatottsága van, így nem kell aggódni érte. Kitartó továbbá az a stáb is, mely Kunhalmi Ágnes mögött áll, nem dőltek hátra és „kényelmesedtek bele” a 2019-es győzelembe. 

Az MSZP társelnöke elmondta, megkérdezte volna Magyar Pétertől, miért akarja megosztani a kerületet, hiszen erre nem találni logikus magyarázatot. Az országgyűlési választásokon a 18. kerületben sikerült legyőzni a Fideszt, Szaniszló Sándor a helyhatósági voksolások alkalmával is megverte a kormánypártot, az Üllői utat felújították, többmilliárd forint fővárosi támogatással fejlesztették az egészségügyet, alacsony padlós villamosokat telepítettek, önkéntes tűzoltóságot hoztak létre. Kunhalmi Ágnes szerint minderre tekintettel teljesen érthetetlen, miért indít Magyar Péter jelöltet a kerületben.

Az MSZP társelnöke szerint nem szabad abban az illúzióban ringatni a magyar társadalmat, hogy egyedül valaki le tudja győzni a Fideszt. Lehet, hogy megerősödött a TISZA párt, az MSZP-DK-Párbeszéd koalíció azonban majd’ másfél millió ellenzéki, baloldali szavazót tömörít. Ha pedig Magyar Péter így folytatja a politizálását, akkor 2026-ig el sem fog jutni. 

Amikor Kunhalmi Ágnes azt mondja, Magyar Péter túltolta a biciklit, akkor azon azt érti, hogy már a TISZA alelnökének hívei is megkeresték őt a lőrinci piacon azzal, hogy mégis miért kell az ellenzéki – a Fidesztől korábban elhódított – kerületekben is jelölteket indítani. A jelenlegi választójogi törvények és politikai körülmények között ugyanis ’26-ban is koalíciókötési kényszer lesz. Harminc százalék körüli támogatottsággal pedig nem lehet leváltani a kormányt, jól mutatja ezt, hogy 2014-ben 44 százalékkal, 2018-ban 48 százalékkal, legutóbb pedig valamivel több mint 50 százalékos eredménnyel lett kétharmada a Fidesznek. Félő, hogy amit Magyar Péter csinál, oda vezet, hogy 2026-ban az ellenzéki táborok nem fognak tudni összefogni.

Amikor Karácsony Gergely fővárosi listáját támadja jelöltállításával Magyar, akkor a Fidesz narratíváját erősíti, 2019-ben ugyanis az ellenzék hatalmas sikert ért el azzal, hogy visszavette a fővárost. Most olyan, tartóoszlopnak számító ellenzéki kerületekben indít saját jelöltet a TISZA párt, melyek stabil pontjai az ellenzéknek a fővárosban. Végül fideszes kerületekben is állított jelöltet Magyar, ez annak tudható be, hogy támogatói ezt kérték tőle, hiszen ők sem értették, miért csak ellenzékiek mellé jelöl indulót a TISZA. 

Kunhalmi Ágnes a szociáldemokrata-zöld koalíciót biztos, stabil szövetségnek nevezte, melyre lehet szavazni. Ma nem az a kérdés, ki mennyire elégedetlen, hiszen mindenki az, a kérdés az, hogy 2026-ig, a két választás között ki mit csinál. Magyar Péternek, erre tekintettel, nem szabad elidegeníteni magától a szociáldemokrata szavazókat.

A három párt támogatottsága azt mutatja, erős és stabil a szociáldemokrata-baloldali bázis, a szavazókat nem innen vitte el Magyar Péter. Az első Orbán kormányra pedig nem szabad példaként tekinteni, hiszen Orbán Viktor akkor már kipróbálta az autoriter rendszer bizonyos részeit, csak nem volt kétharmada, hogy kiteljesítse azt.

Kapcsolódó párttagok