mszp.hu | Belföld
2024. május 16. 22:00

Az MSZP-DK-Párbeszéd koalíció mindenkinek otthont kínál, aki le szeretné váltani Orbán Viktor rendszerét

Az MSZP-DK-Párbeszéd koalíció mindenkinek otthont kínál, aki le szeretné váltani Orbán Viktor rendszerét
A baloldal érti csak igazán, miről szól az Európai Unió. Az ugyanis a nemzetek sokszínűségét megőrizve kívánja megvalósítani mindenki közös jólétét, az MSZP-DK-Párbeszéd szintén ezt szeretné megvalósítani Magyarországon is. Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője, társelnöke is felszólalt a hárompárti koalíció fórumán, melyet csütörtökön Pécsett rendeztek meg. Beszédet mondott a DK két EP-képviselője is, Dobrev Klára és Rónai Sándor.

Kunhalmi Ágnes elmondta, az, hogy idén egy napon tartják az európai parlamenti és önkormányzati választásokat, komoly kihívás elé állítja az ellenzéket. Az MSZP-DK-Párbeszéd szövetség azonban harcosokból áll, mögöttük pedig több mint egymillió olyan szavazó áll, aki kész nagyon keményen megküzdeni Orbán Viktor ellen. A csatát több fronton kell megvívni, ugyanis a baloldalt egyszerre több oldalról is támadják. Nem csak a szabad városokat kell megóvni, hanem meg kell védeni a hazai baloldal egészét és a valódi ellenzékiséget Magyarországon.

Péterffy Attila Pécs jelenlegi ellenzéki polgármestere az elmúlt években bebizonyította, demokratikusan, szociálisan érzékeny módon, az emberekre figyelve is lehet sikeresen kormányozni. Nem dehonesztáló módon uralkodni az emberek felett, mint a Fidesz, hanem az emberekért dolgozva nap mint nap.

Kunhalmi Ágnes elmondta, Baranya megyében vannak még települések és politikusok, mint Koltai Péter Szentlőrincen, valamint Bódis Imre Sámodon, akik megmutatták, létezik emberközpontú, baloldali, szociáldemokrata önkormányzás. Ezeket a településeket meg kell becsülni, hiszen az itt élők jobb életet élnek, mint a fideszes vezetések alatt élők. A baloldal számára elviselhetetlen, hogy sokaknak rosszabbul kell élnie csak azért, mert a városvezetők a hatalommal szemben helyezik magukat. Nem lehet olyan országban élni, ahol azért érik retorziók az embereket, mert kedvelnek valamit egy közösségi oldalon, megosztanak valamit, vagy hozzászólnak valamihez, mondta az MSZP társelnöke.

Az MSZP-DK-Párbeszéd szövetség egyedül maradt Magyarországon a valódi ellenzékiségben, Európa-pártiságban. Ma mindenki kritizálja az Európai Uniót, mintha a globális kihívások nem lennének elegek, az olyan politikusok, mint Orbán Viktor belülről feszítik szét az EU-t. Magyar Péter pedig szintén azt mondja, az unió sok sebből vérzik. Ez azonban pont az olyan politikusoknak köszönhető, akik úgy állnak az unióhoz, mint a Tisza párt alelnöke, vagy a kormányfő. A baloldalnak nem szabad mindezt hagyni, mindent meg kell tenni, hogy csökkenjen a Fidesz képviselőinek a száma az EP-ben, helyettük pedig baloldali politikusokat kell az Európai Parlamentbe küldeni.

Csak a baloldal érti, mit jelent az Európai Unió a második világháború után, folytatta beszédét Kunhalmi Ágnes. Az EU jelenti ugyanis a békét és a jólétet. Akik elgondolták az uniót, azoknak Európa sokszínű népeinek, nemzetállamai jólétének egyesítése volt a célja. Európa erről szól, a jólét lehet közös, a baloldali koalíciónak pedig szintén ez a célja. Orbán Viktor ezt veszélyezteti, amikor arról beszél, hogy elég, ha a nemzetállamok csak laza gazdasági szövetségként csatlakoznak egymáshoz. Erről a baloldali koalíció azonban nem hajlandó lemondani, az erős Európáról és az unikális és szép nemzetállamokról. Ez a kettő pedig nem létezik egymás nélkül. 

Az európai minimálbér, az európai családi pótlék és az európai minimálnyugdíj lehetőségét nem veheti el Orbán Viktor, június 9-én erről is döntenie kell az embereknek.

Kunhalmi Ágnes emlékeztetett, 2010 óta Orbán Viktor 12 éven keresztül nem adta oda a 13. havi nyugdíjat az időseknek. Így leginkább a nyugdíjasokat rövidítette meg a kormány, kivette a zsebükből a pénzt, a baloldali szövetség ezt pótolni fogja.

A világon sehol nincs jó társadalom baloldal nélkül, hasonlóan nincs jó Európa és Európai Unió sem baloldaliság nélkül. Ez az a csoport, amely érti, a demokrácia és a piacgazdaság nem képes felemelni és segítséget nyújtani a társadalmi csoportoknak. Ezt csak a baloldali eszme és a szociáldemokrata gondolkodás tudja megadni az embereknek. Június 9-én ez alapján kell szavazni, nem a poros, konzervatív Fideszre, vagy az újdonsült Magyar Péter-féle Tisza Pártra, az új Fideszre. Nem szabad hagyni, hogy a kormánypárt elvegye magyarok millióitól az esélyt győzelmével. Nem lehet olyanra sem szavazni, aki ’26-ban sem hajlandó összefogni. A jelenlegi választási rendszerben az egyetlen mód a győzelemre az összefogás. Ezt nem lehet egyedül, egy személyben véghez vinni, annak a vége újabb Fidesz kétharmad lesz.

Kunhalmi Ágnes szerint figyelmesnek kell lenni, hiszen a baloldali szavazókat, az ellenzéket nem lehet lecserélni. Amikor Magyar Péter az első Orbán-kormány példaértékűségéről beszél, emlékezni kell, már akkor is ismerkedett az autoriter eszközökkel a kormány. Ez csak azért nem teljesedett ki, mert nem volt fideszes kétharmad. Orbán Viktor sosem volt demokratikus hős, akinek a szemében pedig az, az már csírájában elbukott a teszten.

A szociáldemokrata-baloldaliak ismerik igazán a jelenlegi politikai rendszert, a Fideszt és saját magukat is. Így a hibáikkal is tisztában vannak, azonban aki a múltban marad, az nem tud fényes jövőt építeni a hazának. Ezért kell minden baloldalinak az MSZP-DK-Párbeszédre szavazni, hiszen ez a koalíció mindenkinek otthont kínál, aki le szeretné váltani Orbán Viktor rendszerét.

Kunhalmi Ágnes végezetül elmondta, a női politikusoknak is nagyobb teret kell adni, hiszen rengetegen vannak, akik be szeretnék bizonyítani, egy baloldali, szociáldemokrata kormányzással jobbá lehet tenni Magyarországot.

A fórumon felszólaltak a DK EP-képviselői, Dobrev Klára és Rónai Sándor is.

Kapcsolódó párttagok