nepszava.hu/mszp.hu
2012. szeptember 30. 20:46

Az MSZP 58 százalékkal söpörte le a Fideszt

Rendesen alulmaradt a dunaföldvári polgármester-választáson a Fidesz jelöltje. Ugyanis Horváth Zsolt - akit az MSZP támogatott és a párt Tolna megyei elnökhelyettese - szinte az összes civil szervezettel össze tudott kapaszkodni.

Horváth Zsoltot választották Dunaföldvár polgármesterévé a vasárnapi időközi választáson. Az MSZP Tolna megyei elnökhelyettese - aki "civilben" tanár - független jelöltként indult a voksoláson, és mintegy 460 szavazattal kapott többet, mint a Fidesz-KDNP jelöltje, Jákli Mihály agrármérnök. Az időközi választáson - melyet Keresztes Lajos, a 2010-ben megválasztott fideszes polgármester júliusi váratlan halála miatt kellett kiírni - csak a kormánypárti és a független jelölt indult. A 8700 lakosú városban a választási részvétel elérte az 50 százalékot

Horváth győzelmét Molnár Zsolt, az MSZP országos kampánykoordinátora lapunknak úgy értékelte, hogy a választás több szempontból is mérföldkőnek tekinthető. Egyrészt ritka az ilyen magas részvételi arány az időközi voksolásokon, másrészt Horváth Zsoltnak példásan sikerült összefognia a választókkal és a helyi civil szervezetekkel. Megmutatta, hogy Dunaföldváron lehet más típusú a politizálás annál, amit eddig tapasztalhattak az emberek, és megmutatta azt is, hogy lehet támogatható, valódi alternatívát nyújtani a kormány politikájával szemben. Az MSZP országos kampánykoordinátora szerint ráadásul a vasárnapi eredmény jelentősen túlmutat Dunaföldváron.

Horváth Zsolt a voksolás előtt többször elmondta: miután 14 éve a helyi képviselő-testület tagja, személye a folyamatosságot és a stabilitást fejezi ki. Fideszes ellenfele azonban - bár ő is földvári dinasztia tagja - eddig nem vett részt a közéletben, a helyieknek viszont a tapasztalat, a teljesítmény a fontos - vélekedett akkor és a vasárnapi eredmény őt igzolta. Ahogy Horváthnak abban is igaza volt, mikor korábban arról beszélt: 40 százalék feletti részvételre számít.

Horváth - aki 2010-ben csak 37 szavazattal maradt alul a fideszes polgármester-jelölttel szemben - kampányában azt ígérte: ha megválasztják, a járások kialakításával, az oktatás átalakításával kapcsolatos változások higgadt levezénylése lesz a legfontosabb feladata. Az új polgármesternek gyorsan kell átvennie a folyó ügyeket, azután meg kell szerveznie a következő év teendőit, pályázati lehetőségeket kell keresni, hiszen pénzre, új munkahelyre mindig szüksége van a városnak - fejtette ki. Elsősorban a település egészségügyi ellátását javítaná, megerősítené a partfalat, és fejlesztené a városi fürdőt. Azt is mondta, felül kell végre emelkedni a politikai csatározáson és csak a város érdekében cselekedni.

Lengyel Tibor