Az MSZP a földbérleti törvény felülvizsgálatát kezdeményezte

A földtörvény alkotmányossági felülvizsgálatát kérve az ombudsmanhoz fordult szerdán a szocialista párt országgyűlési frakciójának nevében Gőgös Zoltán - jelentette be győri sajtótájékoztatóján Beke Károly, az MSZP megyei elnökhelyettese.

Mint mondta, ez az egyetlen eszközük maradt azután, hogy a szakpolitikus korábban a pártelnökkel együtt az államfőhöz fordult.
    
Kiemelte: a jogszabály százezer magyar munkavállaló sorsát érinti, mintegy kétmillió földtulajdonos vagyonának értékét veszélyezteti.
    
A jogszabály "a helyi földbizottságok szabályozatlan volta miatt hasonló visszaélésekre ad lehetőséget, mint amilyeneket a trafikmutyinál is láttunk" - mondta, hozzátéve, az utóbbi fél-egy évben annak lehetett tanúja az ország, hogy "fideszes és Fidesz-közeli tetőfedők, műkörmösök jutottak általában értékes állami földterületekhez, és látjuk azt, hogy nagyon sok estben ezek a vállalkozások, vállalkozók nem teljesítették azon kötelezettségeiket, amelyeket az állattartás vonatkozásában vállaltak".
    
A visszásságok között említette a politikus, hogy Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopronban is előfordult, a pályázatok előtt egyszerűsített eljárással jegyeztek be azonos címekre egyszemélyes kft.-ket, amelyek aztán versenybe is szálltak földterületekért.
    
Példaként elmondta, hogy Kónyban öt, Gönyűn három, de egy Komárom-Esztergom megyei településen nyolc ilyen vállalkozást jegyeztek be ugyanarra a címre, a bejegyzéseket pedig egy, információik szerint a "Nyerges Zsolt vezette Mezort Zrt.-vel kapcsolatban álló" ügyvédi iroda intézte.
    
Beke Károly megjegyezte: a szocialisták a következő fél-egy évben e két megyében is helyszíni ellenőrzéseket tartanak majd országgyűlési képviselőikkel, ha ezek a cégek nyernek a pályázaton.
    
Arról szeretnének megbizonyosodni, hogy "ténylegesen a mezőgazdaság és az állattenyésztés érdekében hozták létre ezeket a vállalkozásokat, vagy pedig csak arra játszanak, hogy a földalapú támogatásokból "újabb fideszes barátok" részesülhessenek.