mszp.hu | Gazdaság
2022. november 27. 10:31

Az MSZP a gazdasági válságot stabil, baloldali gazdaságpolitikával kezelné

Az MSZP a gazdasági válságot stabil, baloldali gazdaságpolitikával kezelné
A 26. Szocialista Internacionálén szokás szerint részt vett az MSZP is. Az idei, Madridban zajló konferencián a világ szocialista pártjai a gazdasági válság minél sikeresebb átvészelésére keresik a megoldásokat.
Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke elmondta, a 2008-2010-es gazdasági világválságra adott válasz hibás volt, hiszen megszorításokkal igyekeztek enyhíteni a helyzeten. Ezzel szemben, az elmúlt években az igazi baloldali párt, az MSZP végérvényesen szakított a neoliberális válságkezeléssel, és baloldali gazdaságpolitikára épülő fordulatot hajtott végre, hiszen csak így lehet sikeresen kezelni a válságot.
 
Kunhalmi szerint gyökeresen kéne megváltoztatni a gazdasági válságok kezelésére adott válaszokat. Az, hogy az oktatástól, az egészségügytől, a szociális ellátástól, a lakhatás területéről és a nyugdíjazásból pénzt von el a kormány nem célra vezető. Pontosan az ellenkezőjét kéne tenni és állami segítséggel, több szociális támogatás bevonásával kéne küzdeni a gazdasági válság ellen.
 
A jelenleg is alkalmazott megszorítások és elvonások csak újabb recessziókat fognak eredményezni, sőt, a szélsőséges politikai irányzatok előtt is utat nyitnak. A szocialista politikus elmondta, uniós- és tagállami szinten is olyan új szabályokat kell kidolgozni, melyek a szociális biztonságot és a fenntartható gazdasági fejlődést segítik elő. Kunhalmi Ágnes szerint a maastrichti kritériumokat enyhíteni kellene ahhoz, hogy Magyarországon is bevezetésre kerülhessen az euró, melyre hazánknak már hatalmas szükséges van.
 
Jelenleg az a legfontosabb, hogy a baloldali pártok közösen harcoljanak a neoliberális gazdaságpolitika és a jobboldali szélsőségek és önkényuralmi törekvések ellen. A szociáldemokrata értékek megerősítése és az emberek jóléte érdekében újraelosztásra van szükség. A kevesek gazdagsága helyett az emberek jólétére kell törekedni, az egyenlőtlenségekkel le kell számolni, csak így kerülhető el a radikális jobboldali irányzatok térnyerése.
 
MSZP

Kapcsolódó párttagok