mszp.hu | Belföld
2021. február 05. 11:19

Az MSZP a H1N1 idején megmutatta, hogy kell egy járványt leküzdeni

Az MSZP a H1N1 idején megmutatta, hogy kell egy járványt leküzdeni
Tanulhatna a kormány abból, hogyan vezényelte le a H1N1 influenza pandémia elleni hazai védekezést 2009-ben az MSZP-vezette koalíció. Ha leporolnák az akkori oltási tervet, már sokkal beljebb lennének – állítja Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke.

„A jól szervezett oltás az egyetlen módja annak, hogy megszabaduljunk ettől a vírustól, a háziorvosoknak pedig kellene egy kis plusz pénzt adni azért, hogy ebbe a munkába bevonják őket” – mondta Kunhalmi csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Az MSZP továbbra is úgy látja, a kormány nem ad egyértelmű tájékoztatást az oltásokkal kapcsolatban. „Növelik a bizalmatlanságot, ez a döntő probléma, ami szerintünk a kormány lelkén szárad. Amiatt, hogy nincs olyan oltási terv, amiről nyilvánosan tudnánk – maguk a háziorvosok sem tudják, hogy mikor, hogyan, mit kellene pontosan csinálniuk – fejetlenség van, ami növeli a bizalmatlanságot, miközben az lenne a cél, hogy biztonságban érezzék magukat a magyar polgárok” – figyelmeztetett.

Kunhalmi hangsúlyozta, szerinte ezek mögött nem más, mint az egészségügy hozzá nem értő lerombolása áll. „Az ÁNTSZ szétverése, vajon miért történt? Mindenki mondta, hogy ne csinálják. Többek között Lázár János volt az, aki Orbán parancsára szétverte Magyarországon azt az intézményi rendszert, amihez most lenne hova nyúlnia” – emlékeztetett.

„Hiába mondjuk az MSZP részéről, hogy a H1N1 alatt beoltottunk rengeteg embert, csak poroljátok le ezt az oltási tervet. Jelenleg nincs mihez hozzányúlni! Szinte járási vagy megyei szintre lebontva megvolt az intézményi rendszer a tömeges oltáshoz. Az akkori kormányunk a háziorvosokat bevonta, akkor is kaptak plusz pénzt, de most ezért van ekkora fejetlenség, mert többek közt az intézményrendszert is szétverték, amire alapozni lehetne” – mutatott rá.

„Követeljük, hogy most is kapjanak plusz pénzt a háziorvosok! Tavasszal is azt követeltük, hogy adjanak egyszeri 500.000 forintot az egészségügyi dolgozóknak, meg is adták nekik, nagyon nagy szerencse, hogy megfogadták ezt a javaslatunkat” – jegyezte meg.

Reagálva arra, hogy fideszes képviselőkről videókat posztol a kormány, amit személyesen szállítják ki a mobil oltási csapatoknak a vakcinát, az MSZP társelnöke elmondta, szerinte ízléstelen, hogy a kormánypárt 2022-re ezzel kampányol, és úgy csinálnak, mintha a vakcinát ők adnák, és nem az állampolgárok vennék meg a saját adóforintjukból. „Ki van szolgáltatva az egész ország, mert mindenki tudja, hogy az oltás nélkül nem lehet visszakapni a régi életünket, hogy tönkre megy az életük a családjuk, az egzisztenciájuk, a fölépített vállalkozásuk anélkül. Ezt felhasználni a kampányban felelőtlenség és pofátlanság, főleg azok után, hogy a két hullám között, és nyár végétől novemberig sem csinált a kormány semmit. Nem is csoda, hogy ekkora szavazatvesztésen estek át” – tette hozzá a szocialista politikus.

Kapcsolódó párttagok