MTI/mszp.hu | Belföld | parlament országgyűlés
2014. február 13. 18:05

Az MSZP a kormány energiapolitikáját bírálta - Országgyűlés

Paks, MVM, társasházak, takarékszövetkezetek, szegénység, Dunaferr, közbiztonság. Ülésezett a parlament.

Az MSZP a kormány energiapolitikáját bírálta

Kovács Tibor hazugságnak ítélte a rezsiharcot. Nem csak a Fidesz offshore hátországának van szüksége olcsó energiára - közölte.

Szerinte a kormány felhatalmazás nélkül, titokban döntötte el az ország következő ötven évének energiapolitikáját. Közölte: a Pakson termelt áram ugyanis legalább duplája lesz a jelenleginél.

Offshore cégek loptak gázt az MVM-től?

Nemény András arra hívta fel a figyelmet, hogy egy homályos offshore hátterű társaság ellopott az MVM-től több mint százmilliárd forint értékű olcsó földgázt a szakminisztérium tudtával. Felidézte azt is: a cég mögött a fehérvári labdarúgó csapat tulajdonosa Garancsi István áll többek között.

Ellátatlan a társasházak törvényességi felügyelete

Pál Tibor arról beszélt, hogy 2010. júniusa óta nincs megoldva a társasházak törvényességi felügyelete. Hangsúlyozta, hogy a feladatot egy 2013-as törvénnyel a jegyzőkhöz telepítették, de azóta is számos szabályozási probléma vetődik fel.

Az új szabályozás nem tisztázza, hogy a jegyző milyen eljárási szabályokat alkalmazhat - emelte ki. Az önkormányzatok nem rendelkeznek a társasházak alapító okirataival, illetve nem mindig ismerik a közös képviselőket - folytatta a problémák felsorolását.

MSZP a takarékszövetkezetekről

Tóbiás József azt mondta, hogy a kormány lényegében államosította a teljes magyarországi takarékszövetkezeti szektort. A takarékszövetkezeteket ezt követően egy újonnan létrejövő, államilag szervezett és ellenőrzött integrációs szervezetbe kényszerítették, ahol megszűnt korábbi önállóságuk - folytatta. Egyértelművé és világossá vált, hogy a folyamat során többségében magánkézben lévő takarékszövetkezetek kerültek állami segítséggel új tulajdonos kezébe - jelentette ki.

Miért nem segíti a kormány a legnehezebb helyzetben élő embereket?

Varga László azt kérdezte: miért nem segíti a kormány a legnehezebb helyzetben lévőket? Bírálta az adójóváírás megszüntetését, az áfa növelését, egyes juttatások csökkentését. A képviselő hiányolta a magáncsőd intézményének bevezetését és sérelmezte, hogy 4,6 millió ember él a létminimum alatt.

A kormányzat miért nem védi meg a Dunaferr munkavállalóit?

Gúr Nándor a kormány munkavállalók érdekében kifejtett munkáját kritizálta, majd azt kérdezte: milyen lépéseket terve a Dunaferrtől elbocsátott munkavállalók segítésére. Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszában azt mondta, a kabinet mindent megtesz a munkájukat elvesztők segítésére. Példaként említette, hogy az állam kiegészíti azt az alapítványi juttatást, amely a Dunaferr elbocsátott dolgozóit segíti.

Pál Tibor: Ha olyan jó a közbiztonság, hajlandó-e egy merész kísérletre?