Publicus
2017. január 30. 17:43

Az MSZP a legerősebb ellenzéki párt

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, január 13 és 18 között, 900 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát. Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága nem változott és maradt 25 százalék. Az MSZP tábora egy százalékpontot növekedve 13 százalék, míg a Jobbik tábora egy százalékpontot csökkenve, 10 százalék. A Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága ötödik hónap után most először nem érte el az 1 százalékot.

A Fidesz szavazóinak száma tavaly év végén csökkent, ám erre a hónapra nem változott, így maradt 25 százalék. A párt támogatóinak aktivitása ebben a hónapban azonban némileg csökkent. Az MSZP támogatottsága az ezt megelőző négy hónapban változatlan volt, ám most egy százalékpontot növekedett, és 13 százalék. A pártnak szavazói továbbra is meglehetősen aktívak. A párt ebben a ciklusban most először lépett ki a 10-12 százalékos sávból

A Jobbik támogatóinak száma az ezt megelőző négy hónapban szintén változatlan volt, ám most egy százalékpontal csökkenve 10 százalék. Ezzel a párt újra elérte fél évvel ezelőtt már beállított mélypontját. A Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsony.

A többi párt megítélése minimálisan változott. Az LMP a múlt hónapokhoz hasonlóan továbbra is 3 százalékon áll. A DK támogatóinak száma most egy százalékpontot növekedve újra 4 százalék. És az Együtt támogatottsága ebben a hónapban is elérte az 1 százalékot, viszont hosszú idők óta először ez nem sikerült a Kétfarkú Kutya Pártnak. A Párbeszéd és a MLP támogatóinak az aránya ebben a hónapban sem érte el az egy százalékot.

A választási kampányévre ráfordulva a szavazók kezdenek a baloldali ellenzéki erők irányába fordulni, ám ez egyelőre nem jár az aktivitás változásával, lévén a bizonytalanok változatlanul, 43 százalék. A múlt havi csökkenés után a Fidesz támogatottsága befagyott, és még pár hónapot várni kell, mire kiderül, hogy mire megy az új ügyekkel, pl a civilek ellen indított támadással. A baloldalon megindul a vezetőkiválasztási folyamat, és ezt pártok felé fordította a szavazókat. Az MSZP és a DK is 1-1 százalékpontot növekedett, az előbbi ebben a ciklusban először kilépett a 10-12 százalékos sávból, és most került először hibahatáron a Jobbik elé az összes megkérdezett körében.

Forrás: Publicus